Home | Koi karper | De geschiedenis van de koikarper
geschiedenis koikarper

De geschiedenis van de koikarper

⏱ Leestijd: 4 minuten

Wanneer je meer wil weten over de koikarper, is het belangrijk dat je eerst teruggaat naar de oorsprong. Waar komt de koikarper vandaan? Hoe komt het dat hij er zo uitziet? De koikarper heeft namelijk in zijn bestaan vele veranderingen meegemaakt.

De vis zoals we die vandaag de dag kennen, is heel anders dan honderden jaren geleden en daarom vertellen we je alles over de geschiedenis van de koikarper in dit artikel.

Het begin

De koikarper komt misschien uit Japan, maar voor de oorsprong van deze vissoort moet je niet naar Azië, maar naar het Perzische rijk. Dat is al lang geleden, maar de eerste bronvermeldingen van de koikarper zijn zo’n 2500 jaar oud. Veel mensen denken dat de koikarper uit Japan komt dankzij zijn Japanse naam. In principe klopt dat dus ook, maar de koi is een soort karper en de karper komt uit Irak en Iran.

Het was toen nog niet de koikarper die we vandaag de dag kennen, maar de gewone karper. Het waren echter de Romeinen die er voor zorgden dat de karper ook op andere plekken in de wereld terecht kwam.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

Wanneer de Romeinen op reis gingen, moesten ze genoeg voedsel hebben voor de lange boottocht. Ze hadden ontdekt dat de karpers niet alleen sterke vissen zijn, maar dat ze ook heel geschikt zijn als voeding.

Daarnaast kunnen ze zich ook erg gemakkelijk voortplanten en passen ze zich erg gemakkelijk aan wanneer ze op een nieuwe locatie met andere omstandigheden en klimaten terechtkomen. Als de Romeinen dus op reis gingen door Europa, Afrika en Azië, namen ze karpers mee op hun tocht. Vervolgens werden de karpers uitgezet in grote kweekvijvers. Op deze manier, tijdens een van die verre reizen, is de karper dus ook in China terecht gekomen.

In China werd de karper, en dan vooral de gekleurde varianten, als een heilige vis gezien. Hij stond namelijk voor geluk, wijsheid, kracht en doorzettingsvermogen. Volgens een mythe heeft de karper een grote, zwarte draak die de hele wereld terroriseerde verslagen.

Hij veranderde in een witte draak en kon toen de zwarte draak verslaan. Vanaf dat moment is de karper voor de Chinezen, maar ook voor de Japanners, een heilige vis. Vanuit China is de karper uiteindelijk in Japan terecht gekomen en hier is de koikarper echt ontstaan. Het is dus eigenlijk te danken aan de Romeinen dat de koikarper bestaat.

De magoi

Als je naar de stamboom van de soorten koikarpers kijkt, zie je dat ze allemaal afstammen van één soort: de Magoi. In tegenstelling tot de meeste soorten kois, is deze niet kleurrijk. Hij is namelijk helemaal zwart.

Doordat de karper veel gekweekt werd, ontstonden er ook af en toe vissen met kleurpatronen. Omdat de Japanners deze erg mooi vonden, besloten ze om deze verder te kweken. Zo zijn de bekendere, gekleurde koikarpers ontstaan. Het kweken van de koikarper als een echte siervis begon echter pas veel later, namelijk in de 19e eeuw. Dit gebeurde in een Japanse provincie genaamd Niigata.

De rijstboeren in deze provincie kwamen er dus achter dat een aantal koikarpers veel mooier gekleurd waren dan andere. Zo’n bijzondere koi werd dan apart gezet en verder gekweekt. Het was pas aan het einde van de 19e eeuw dat de meeste soorten die we tegenwoordig kennen eindelijk bekend waren.

Leer alles over Koi Karpers

In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.

Klik hier om het handboek te bekijken →

koi geschiedenis

De varianten werden bekend voor de rest van de wereld in het jaar 1914. Toen werd de Niigata koi namelijk tentoongesteld in de hoofdstad van Japan. Vanaf dat moment is de populariteit van de koi ook in de rest van de wereld gegroeid.

Vooral in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten werd het houden van koikarpers een populaire hobby. Tegenwoordig zijn deze vissen vrijwel overal te koop, maar Japan wordt nog steeds gezien als de leider van de koikarpers.

Hoewel de Magoi dus het begin was van de koikarper, mag hij tegenwoordig niet meer gebruikt worden om te kweken. Dit verklaart dan ook waarom je ze steeds minder ziet. De reden dat ze niet meer gebruikt mogen worden bij het kweken is omdat ze erg gevoelig zijn voor het Koi Herpes Virus. Aangezien alle koikarpers nog altijd van de Magoi afstammen, zie je wel in elke karper iets van de Magoi terug.

De naam

De naam koikarper is Japans, want het woord ‘koi’ betekent in het Japans simpelweg ‘karper’. Koikarper betekent eigenlijk dus karperkarper. Het is dan ook een verzamelnaam van alle karpers, zowel de gewone grijze karpers als de gekleurde varianten.

Koi heeft echter ook nog een andere betekenis in het Japans, namelijk affectie en liefde. Om deze reden worden koikarpers dan ook vaak gebruikt als symbool voor vriendschap en liefde in Japan.

De schubben van de koi

Aan het einde van de 18e eeuw ontstond er een belangrijke mutatie van de koi in Midden-Europa. De karper was oorspronkelijk namelijk bedoeld om op te eten. Het was gemakkelijk om vissen schoon te maken wanneer zij geen schubben hadden.

Hierdoor ontstaat er ook een variant karper zonder schubben, ook wel lederkarpers genoemd, en spiegelkarpers. Spiegelkarpers zijn vissen met grote, glanzende schubben. Deze vissen werden Doitsu genoemd en in 1904 werden ze in Japan geïntroduceerd. Dit leidde tot het ontstaan van variant Shusui in 1910.

Het houden van koi

Het was pas in de 20ste eeuw dat het populair werd om koikarpers te kweken en houden. De kleurvarianten kregen toen ook een naam en die kleuren werden als norm gesteld voor de variant. Er ontstonden toen ook bepaalde stambomen. De kohaku, een witte koikarper met rode vlekken, werd de meest populaire soort koikarper. Dat is vandaag de dag nog steeds zo.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!