Home | Koi karper | De kenmerken van koikarpers
kenmerken koikarpers

De kenmerken van koikarpers

⏱ Leestijd: 4 minuten

De koikarper staat het meeste bekend om de Kohaku. Als je aan een willekeurige persoon zou vragen hoe een koikarper eruit ziet, zal hij deze variant van ook beschrijven: een witte vis met rode vlekken.

Er zijn echter nog veel meer verschillende varianten van de koikarper die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Verder zijn er ook nog verschillende innerlijke kenmerken van de koikarpers waar deze vissoort bekend om staat.

Het karakter

Elk dier heeft een eigen karakter en dat heeft de koikarper uiteraard ook. Zo staat deze vis erom bekend dat ze redelijk gemakkelijk tam te maken zijn. Je kunt ze zelfs uit je hand laten eten na een beetje training. Dit draagt sterk bij aan de populariteit van deze vis.

Het tamme karakter van de koi zorgt ervoor dat hij alles behalve schuw is. Zo zwemmen ze soms met de eigenaar mee terwijl hij om de vijver loopt of laten ze zichzelf aaien.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

De leeftijd

Koikarpers staan erom bekend dat ze ontzettend oud kunnen worden. Als hij onder hele goede omstandigheden leeft, kan hij zo’n veertig. Dit is geen uitzonderlijke leeftijd, want er zijn ook kois die nog ouder worden, bijvoorbeeld zeventig of tachtig jaar.

Dit komt echter niet zo vaak voor, omdat een koi met de leeftijd van vijftig al vrij uitzonderlijk is. De koikarper moet dan uiteraard wel heel goed verzorgd worden. kois die in een kleinere vijver leven, worden over het algemeen ook minder oud. Denk er dus goed over na wanneer je een koi koopt, want je moet ook bereid zijn om er een hele lange tijd voor te zorgen.

De oudste koi ooit schijnt 226 jaar oud te zijn geworden. Het verhaal is nooit officieel bevestigd en er zijn dan ook veel mensen die het niet geloven, maar dit verhaal zwerft al lange tijd rond. Zijn naam was Hanako en hij heeft meerdere eigenaren gehad tijdens zijn leven.

De laatste persoon die deze koi in zijn bezit had, was Dr. Komei Koshihara. Hij besloot om de leeftijd van de vis te laten onderzoeken door middel van een onderzoek aan zijn schubben. Uit dit onderzoek kwam dus dat hij al meer dan tweehonderd jaar oud zou moeten zijn. Hanako leefde van 1751 tot 1977.

Uiterlijke kenmerken

De koikarper staat natuurlijk bekend om de mooie kleuren, maar ook omdat hij redelijk groot wordt. Zo kan een volwassen koi karper, onder gunstige omstandigheden, wel zeventig tot tachtig centimeter lang worden.

De koi moet dan wel genoeg ruimte hebben om te leven, want hoe kleiner de vijver is, hoe kleiner de koi over het algemeen ook wordt. De langste koi die ooit aan een show mee heeft gedaan, had een lengte van 140 centimeter.

Leer alles over Koi Karpers

In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.

Klik hier om het handboek te bekijken →

koi eigenschappen

Verschillende soorten

Dan heb je ook nog verschillende soorten kois. Deze hebben allemaal hun eigen kenmerken, zoals bepaalde kleuren, vormen of de structuur van de vlekken. De onderlinge verhoudingen tussen de kleuren op de koi is ook belangrijk om een soort te herkennen.

Zo heb je bijvoorbeeld kois die een witte basiskleur hebben en zwarte vlekken, maar er zijn ook varianten die juist een zwarte basiskleur hebben met witte vlekken. De standaarden horen bij een bepaalde variant en zijn erg belangrijk. Als de vis hier namelijk niet aan voldoet, dan is hij een stuk minder geld waard.

Er zijn meer dan vierhonderd verschillende varianten koikarpers.De bekendste soort koi is de Kohaku. Deze variant heeft een witte basiskleur met rood oranje gekleurde vlekken. Twee andere populaire soorten zijn de Sanke en de Showa.

De Sanke heeft net zoals de Kohaku een wit lichaam, maar naast rode vlekken heeft hij ook zwarte vlekken. De Showa lijkt ook op deze twee soorten, maar hij heeft een zwarte basiskleur en witte en rode vlekken.

Er zijn ook varianten kois waarbij blauw de belangrijkste kleur is. Deze soorten heten Asagi, wat blauw in het Japans betekent. Dit kan een lichte kleur blauw zijn, maar ook een donkere. Dan zijn er ook nog soorten kois die maar één kleur hebben. Deze hebben dan het woord mono in hun naam, dat één betekent.

De prijs

Een ander kenmerk van de koikarper is dat hij ontzettend prijzig kan zijn. Er zijn ook vissen die je voor tien of vijftien euro kunt kopen. Hoe beter de koi voldoet aan de standaarden die bij de verschillende soorten horen, hoe duurder hij wordt.

Zo kan een koi al snel richting de honderd euro gaan, maar ze kunnen ook gemakkelijk een paar duizend euro per stuk kosten. Mede dankzij de dure prijs die bij de koi hoort, wordt het gezien als een luxueuze vis. Het is een echte siervis die bekend staat om zijn hoge prijs.

De hoogste prijs die ooit voor een koikarper betaald is, is ruim anderhalf miljoen euro. Hij werd in 2018 geveild in Japan. De koi waar het om ging is een Kohaku en had de naam S-Legend. Eerder had hij al de eerste prijs gewonnen op de All Japan Koi Show, de belangrijkste koi-show ter wereld. Degene die de S-Legend had gekocht, deed dit zodat hij met de koi mee kon doen aan andere wedstrijden.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!