Home | Koi karper | Koikarper verzorgen
koi karper verzorgen

Koikarper verzorgen

⏱ Leestijd: 4 minuten

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar is de eigenaar verantwoordelijk voor.

Het is belangrijk dat je de vissen ook het juiste eten geeft, want dit heeft veel effect op de koi. Het kan ook erg leuk zijn om je kois eten te geven, want deze vissen staan erom bekend dat ze zo tam kunnen zijn dat ze uit je hand eten. Daarom in dit artikel alles over het verzorgen van jouw koikarper!

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

Dit eet een baby koikarper

Als baby eet de koi, net als de mens, heel anders dan wanneer hij volwassen is. Elke levensfase van de vis heeft een bepaald soort voedsel dat daarbij hoort. Als je wilt dat je koi zo goed mogelijk groeit, moet je hem ook het juiste voedsel hiervoor geven. Zo kan een baby koi de eerste paar dagen nog wel wat voedsel halen uit het eitje waar hij uit is gekomen. Daarna zijn er verschillende soorten voedsel die je kunt geven.

Ten eerste kun je je baby koi levende voeding zoals watervlooien geven. Je zou deze eventueel zelf kunnen kweken in een bak met wat water erin. Deze methode wordt ook gehanteerd in de mudponds in Japan wanneer zij zelf baby koi op laten groeien.

Ze zorgen dan voor groen water en zweefalgen en daar komen organismes op af, waaronder dus watervlooien. Het is de perfecte voeding voor kleine kois, maar je kunt ze hier ook gerust van laten eten wanneer ze al iets ouder zijn.

Een ander soort voedsel dat geschikt is voor de baby koi, is speciale koi voeding. Hier zitten allerlei ingrediënten in die ervoor moeten gaan zorgen dat jouw baby’s goed gaan groeien. Omdat baby kois natuurlijk super klein zijn, zijn de korrels van deze babyvoeding zo fijn dat het net poeder lijkt.

Hoe groter de koi wordt, hoe groter de korrel ook wordt. Er zitten eiwitten en andere stoffen in waar de koi goed van kan groeien. Bij twijfel over welke voeding het meeste geschikt is, kun je het beste een beetje van beide geven zodat je zeker weet dat ze de juiste voeding binnenkrijgen.

Wanneer de koi wat groter is

Als je kois dan wat groter zijn, kun je overstappen op andere voeding. Dit kunnen dingen zijn als garnalen, sla, regenwormen of hart mosselen. Wanneer het iets warmer is, groeit de koi sneller en daarom heeft hij op zulke momenten ook meer voedsel nodig. Je kunt eventueel het dieet ook nog aanvullen met supplementen wanneer dit nodig is.

Leer alles over Koi Karpers

In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.

Klik hier om het handboek te bekijken →

verzorging koikarper

Koud weer

Wanneer het warm is, groeit de koi dus meer waardoor hij meer energie verbruikt en ook meer voedsel nodig heeft. Wanneer het koud is buiten, is dit juist andersom. De koi heeft bij koud weer over het algemeen meer moeite om zijn voedsel goed te kunnen verteren.

Let er dus op dat je je vissen dan voedsel geeft dat ze gemakkelijk kunnen verteren. Wanneer het water kouder wordt dan zes graden, moet je de koi helemaal niet meer voeden.

Het kost de koi dan namelijk veel energie om dit te moeten verteren en daardoor koelt de koi ook af. Je kunt daarom bij lage temperaturen de kois het beste voedsel geven dat gemakkelijk te verteren is. Daar komt nog bij kijken dat een koi bij zulke lage temperaturen geen voedingsstoffen meer op zal nemen.

De temperatuur regels

Wanneer het heel koud is, onder de zes graden, hoef je je koi dus niet meer te voeren. Hij stopt dan namelijk met eten. Als het water een temperatuur heeft van tussen de zes en de tien graden, kun je het beste je kois één keer in de twee dagen voedsel geven dat licht verteerbaar is. Wanneer de temperatuur dan nog meer stijgt en tussen de tien en de vijftien graden is, kun je de kois het beste elke dag voeden. Dit voedsel moet ook nog steeds licht verteerbaar zijn.

Als het water een temperatuur heeft van tussen de vijftien en de twintig graden, kun je de vissen meerdere keren per dag voeden. Het is dan ook oké wanneer het voedsel iets zwaarder is en het kan dan bijvoorbeeld eiwitten bevatten.

Wanneer de temperatuur nog verder stijgt, kun je je kois meerdere keren op een dag te eten geven. Je zou dan ook ervoor kunnen kiezen om de vissen kleurvoer te geven zodat de kleuren van je koikarper nog mooier worden. Let er wel op dat kleurvoer ook de groei van de koi negatief kan beïnvloeden.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

De kenmerken van koikarpers

De kenmerken van koikarpers

De koikarper staat het meeste bekend om de Kohaku. Als je aan een willekeurige persoon zou vragen hoe een koikarper eruit ziet, zal hij deze variant van ook beschrijven: een witte vis met rode vlekken. Er zijn echter nog veel meer verschillende varianten van...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!