Home | Koi karper | Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi
vijveraanleg koi karper

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

⏱ Leestijd: 3 minuten

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je wil dat de vijver geschikt is voor de vissen.

Daarom vertellen we in dit artikel alles over de vijverbouw en vijveraanleg voor jouw koikarper.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

Een vijver aanleggen

Je kunt het beste de koikarpers in een buitenvijver houden. Het is belangrijk dat de vissen genoeg ruimte hebben om zich te bewegen. De regel die vaak wordt gehanteerd is dat je duizend liter water moet hebben per koi. Een koikarper kan wel zeventig tot tachtig centimeter lang worden wanneer hij helemaal volgroeid is.

Zorg dus dat je vijver dan ook groot genoeg is. Hij moet minimaal een meter diep zijn, maar meestal wordt er een diepte van twee meter aangehouden bij een koi vijver. Hierdoor is een koi vijver vaak dieper dan een gemiddelde siervijver. De vijver moet zo groot zijn omdat de koi ook een grote vis is, maar ook om te voorkomen dat de temperatuur van het water teveel gaat schommelen wanneer de buitentemperatuur verandert.

Let er ook op dat het water helder is en dat er een stroming in de vijver staat. Het is belangrijk dat er geen planten geplaatst worden in het gedeelte van de vijver waar de koi zwemt. Deze vissen zijn namelijk planteneters en ze zullen alle planten opeten die ze in de vijver tegenkomen.

Planten worden gebruikt om het water zuiver te houden, dus dat moet dan op een andere manier. Je kunt wel drijvende plantmanden gebruiken, want hier kan de koi niet bij. Een andere optie is om een goede filterinstallatie te plaatsen zodat het water toch goed schoon blijft.

De vijver bouwen

Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken wanneer je een vijver voor je kois wil gaan bouwen. Je moet een afweging maken tussen het gemak voor jezelf, de kosten van de vijver en het welzijn van de vissen.

Daarnaast moet je de bouw goed plannen. Bedenk waar de vijver komt te liggen en welke vorm hij moet hebben. Bepaal ook meteen de grootte en de diepte. Dit hangt meestal af van het aantal koi dat je hebt.

Leer alles over Koi Karpers

In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Vijverbouw koikarper

Het water van de koi moet natuurlijk goed van kwaliteit zijn. Omdat je niet teveel planten in de vijver kunt plaatsen, moet je werken met filtersystemen. Kies een formaat dat past bij de vijver en plaats hem op de meest geschikte locatie.

Bij een vijver komen ook pompen kijken. Je moet voor de pompen en voor de overloop de juiste ingang en uitgang in de vijver vinden.

Koikarpers leven natuurlijk in de vijver, maar ze zijn een belasting voor het water in de vijver. Daarom is het belangrijk dat de pomp en de filter van goede kwaliteit zijn. Hierdoor kan het water goed worden gehouden.

Je kunt ook kiezen voor een natuurlijke filtratie in de vorm van planten. Als je dit doet, moeten deze planten wel gescheiden zitten van de vissen omdat de kois anders de planten opeten.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

De kenmerken van koikarpers

De kenmerken van koikarpers

De koikarper staat het meeste bekend om de Kohaku. Als je aan een willekeurige persoon zou vragen hoe een koikarper eruit ziet, zal hij deze variant van ook beschrijven: een witte vis met rode vlekken. Er zijn echter nog veel meer verschillende varianten van...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!