Home | Koi karper | Koi en koikarper: is er een verschil?
verschil koi en koikarper

Koi en koikarper: is er een verschil?

⏱ Leestijd: 2 minuten

Wanneer het over koikarpers gaat, worden er vaak verschillende namen genoemd. Zo heb je onder andere karper, koi en natuurlijk koikarper.

Maar wat is nou precies het verschil en hoe weet je dat je de juiste benaming gebruikt? Is er überhaupt wel een verschil tussen een koikarper en een koi, of is koi gewoon een afkorting voor koikarper?

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

De karper

Laten we beginnen bij de karper. Dit is dus de vis die de Romeinen mee op reis namen voor voedsel. Er zijn verschillende soorten karpers. Zo heb je bijvoorbeeld de wilde of boerenkarper, de schubkarper, de rijenkarper.

De verschillende verschijningsvormen zijn door de jaren heen ontstaan en verschillen allemaal van elkaar ondanks dat ze allemaal een karper zijn. Het verschil zit hem vooral in het uiterlijk. Zo heb je bijvoorbeeld de goudkarper en de volschub spiegelkarper, maar er is ook een naaktkarper.

De koikarper

Toen de gewone karper in China en later in Japan aankwam, merkten mensen op dat sommige varianten mooi gekleurd waren. Ze werden apart gezet en verder gekweekt. Op deze manier is de koikarper ontstaan.

Met koikarper wordt dus de gekleurde kweekvariant van de gewone karper bedoeld. Koi betekent in het Japans karper, dus koikarper is eigenlijk dubbel en dus fout. In het Japans is de officiële naam van de koikarper Nishikigoi.

Hier zit ook het woord koi (goi) in. Het voorvoegsel, nishiki, betekent gekleurde. Nishikigoi betekent dus eigenlijk gekleurde karper.

Leer alles over Koi Karpers

In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.

Klik hier om het handboek te bekijken →

koi of koikarper

Koi

En dan is er ook nog de koi. Dit is eigenlijk gewoon een andere naam voor Nishikigoi oftewel koikarper. Er zit dus geen verschil tussen koi en koikarper, behalve dat koi de juiste benaming benaming is omdat koikarper dubbel is.

De koi is dus een gekweekte variant van de gewone karper. Een koi is wel altijd een karper, maar een karper is niet altijd een koi. Er zijn namelijk verschillende soorten karpers, en de koi is er daar eentje van. Een ander woord voor koi, Nishikigoi of koikarper is brokaatkarper. Andere benamingen die gebruikt worden zijn Japanse koi of Cyprinus Carpio.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!