Home | Koi karper | De verschillende koi soorten
verschillende koi soorten

De verschillende koi soorten

⏱ Leestijd: 13 minuten

De Kohaku

Als eerste heb je natuurlijk de Kohaku. Wanneer veel mensen denken aan de koikarper, denken ze aan de Kohaku. Het is namelijk de meest bekende koi soort die er is. De meeste mensen, vooral hobbyisten, beginnen met een Kohaku en eindigen vaak ook met een Kohaku.

Je kunt hem herkennen aan zijn witte lichaam met rode vlekken. Hij is al heel erg lang geliefd bij de mensen, waardoor de kwaliteitseisen van een goede Kohaku zeer hoog zijn. De eerste Kohaku stamt uit ongeveer 1880 en was niet wit, maar geelwit. De hadden kleine, oranjerode vlekken. Het duurde nog zo’n tien jaar voordat ze Kohaku werd gevormd zoals we hem vandaag de dag kennen. Er zijn verschillende varianten van de Kohaku, die allemaal wit met rood gevlekt zijn.

Er zijn ook weer verschillende soorten Kohaku. Dit zijn de meest bekende soorten:

 • Tancho Kohaku: deze witte koi heeft een hi vlek op zijn kop.
 • Muraten Kohaku: deze koi heeft naast zijn Hi vlekken over het lichaam nog een aparte rode vlek op zijn kop.
 • Inazuma Kohaku: de letterlijke vertaling van Inazuma is bliksemschicht en zo ziet de koi er dan ook uit. Hij heeft een doorlopende tekening van de kop naar de staart die kan lijken op een bliksemschicht.
 • Ippon Kohaku: deze koikarper heeft een Hi die aan een stuk door van de kop naar de staart loopt.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

Nidan Kohaku: deze koi heeft twee Hi vlekken die verdeeld zijn van de kop tot en met de staart.

Sandan Kohaku: bij deze koi zijn er drie Hi vlekken die verdeeld zijn van de kop tot de staart.

Yondan Kohaku: deze koi kun je herkennen aan zijn vier Hi vlekken die verdeeld zijn van de kop tot en met de staart.

De Sanke

Na de Kohaku is de Sanke het meeste bekend als het gaat om koikarpers. Hij lijkt erg op de Kohaku, maar heeft als verschil dat hij ook zwarte vlekken op zijn lichaam heeft. De Sanke heeft dus een witte basiskleur met zowel rode als zwarte vlekken.

Het is hierbij wel belangrijk dat het zwart niet mag overheersen. Daarnaast mogen deze zwarte vlekken ook niet op de binnen of op de mond van de vis voorkomen. De Sanke is een erg populaire soort bij hobbyisten. Ook de Sanke heeft allerlei soorten. Dit zijn de meest bekende:

 • Aka Sanke: bij deze Sanke ligt er een grote Hi vlek verspreid over de gehele lengte van het lichaam van de vis.
 • Muraten Sanke: deze Sanke heeft een aparte Hi vlek op zijn kop.
 • Fuji Sanke: deze Sanke heeft een hoge metaalglans op de kop die veroorzaakt wordt door hele kleine bobbeltjes. Als de Fuji Sanke wat ouder wordt, verdwijnen deze bobbeltjes.
 • Tancho Sanke: het lichaam van deze Sanke is wit met zwarte vlekken, maar heeft een Hi vlek op zijn kop.

namen koikarpers

De Showa

Deze variant lijkt een beetje op de Sanke. Samen met de Sanke en de Kohaku vormt hij dan ook de Go-Sanke groep. Hij heeft een zwart lichaam met daarop witte en rode vlekken. Omdat zwart de basiskleur is van de Showa, mag bij deze variant het zwarte wel overheersen en dus ook op de mond voorkomen.

Hier staat wel tegenover dat het zwart echt zwart moet zijn en dus niet een lichtere tint. Daarnaast heeft de Showa ook nog als kenmerk dat hij in de loop der jaren van kleur kan veranderen, iets dat maar weinig kois kunnen. Dit zijn een aantal bekende soorten binnen de Showa variant:

Hi Showa: bij deze Showa zit er een grote Hi vlek over de gehele lengte van het lichaam van de vis. Het is kenmerkend voor deze variant dat de Hi vlek een meer oranje tint heeft wanneer je hem vergelijkt met andere Showa kois.

Kindai Showa: dit is een redelijk moderne Showa met een hoofdzakelijk witte tekening. Je ziet bij deze Showa namelijk zo’n twintig tot dertig procent meer wit op het lichaam dan dat je ziet bij de traditionele Showa.

Tancho Showa: de Tancho Showa heeft een Hi vlek op zijn kop die, net zoals de rest van ht lichaam, is overgoten met Sumi.

De Magoi

De geschiedenis van de koi begint natuurlijk met de Magoi. Ondanks dat je deze niet vaak meer ziet, is hij wel nog altijd heel bekend. Elke koi stamt in principe van hem af, waardoor elke koi ook nog kenmerken heeft van de Magoi.

Er zijn verschillende varianten Magoi, zoals de Tetsu Magoi, de Doro Magoi en de Asagi Magoi. De overeenkomst is overal hetzelfde: de vis heeft een donkere kleur. Dit hoeft niet per se pikzwart te zijn, maar kan ook donkerbruin of -blauw zijn.

De Asagi

Er zijn heel veel verschillende soorten Asagi kois. Ze staan bekend om hun blauwe kleur en het is belangrijk dat deze kleur boven op de rug van de vis zit. De schubben van de Asagi zijn donkerblauw, maar worden steeds lichter naar het uiteinde toe.

Hierdoor zie je de schubben extra goed zitten op de huid van de vis. Op de vinnen van de Asagi zit een rode kleur en meestal heeft de zijkant van het hoofd diezelfde kleur rood. Er zijn verschillende soorten binnen de Asagi en dit zijn de meest bekende:

 • Narumi Asagi: dit is de kenmerkende en bekende Asagi met een lichtblauwe kleur.
 • Konjo Asagi: deze Asagi heeft zo’n donkere blauwe kleur dat hij bijna zwart lijkt.
 • Hi Asagi: dit is een blauwe koi met Hi vlekken. De Hi vlek loopt door over het lichaam van de vis tot over zijn zijlijn en soms zelfs tot aan zijn rugvin.
 • Asagi Sanke: de rug van deze koi is vaalblauw van kleur. Zijn kop en de zijkanten van het lichaam zijn rood.

De Utsurimono en de Bekko

Deze twee soorten kois lijken aan de ene kant heel erg op elkaar, maar aan de andere kant ook weer totaal niet. De Utsurimono is een koi met een zwarte basiskleur en grote witte vlekken. De witte vlekken mogen echter niet overheersen en het is belangrijk dat de vinnen van de Utsurimono helemaal zwart zijn.

Bij de Bekko is het kleurenpatroon precies andersom. Het is namelijk een koi met een wit lichaam en zwarte vlekken. Bij de Bekko is het dan weer belangrijk dat de zwarte vlekken niet overheersen. Er zijn verschillende varianten Bekko en Utsurimono:

 • Aka Bekko: deze Bekko heeft een rood lichaam met Sumi vlekken op het gehele lichaam.
 • Shiro Bekko: deze Bekko heeft een wit lichaam en heeft ook Sumi vlekken op het gehele lichaam.
 • Ki Bekko: het lichaam van de Ki Bekko is geel van kleur en hij heeft ook Sumi vlekken op het gehele lichaam.
 • Shiro Utsuri: deze Utsuri heeft een zwart lichaam en heeft Shiro vlekken over zijn gehele lichaam.
 • Hi Utsuri: deze Utsuri heeft een zwart lichaam met Hi vlekken over het gehele lichaam.
 • Ki Utsuri: deze Utsuri heeft een zwart lichaam met Ki vlekken over het gehele lichaam.

De Shusui

Shusui zijn zeer gewild bij mensen die kois hebben. Dat komt omdat ze ongebruikelijke kleuren en Doitsu schubben hebben. Shusui kois zijn vergelijkbaar met de Doitsu Asagi en net zoals de andere Asagi hebben de neiging om donker te kleuren wanneer ze zich in koud water bevinden. Dit zijn een aantal bekende soorten van de Shusui:

 • Hana Shusui: deze koi staat bekend als een bloemige Shusui. Hij heeft verschillende Hi vlekken tussen de zijlijn van de rug en zijn onderbuik.
 • Hi Shusui: bij deze variant wordt de rug vanaf de buik bedekt met Hi vlekken.
 • Ki Shusui: dit is een hele zeldzame Shusui. Hij is namelijk geel en heeft een groenige rug.
 • Pearl Shusui: ook deze Shusui is heel erg zeldzaam. Hij heeft namelijk zilverkleurige schubben waardoor hij een parelachtige uitstraling krijgt.

De Goshiki

Deze variant heeft maar liefst vijf verschillende kleuren. Hij is namelijk wit, rood, blauw, zwart en paars gekleurd. De kleuren zijn soms wel redelijk lastig van elkaar te onderscheiden omdat er zoveel verschillende kleuren op één vis zitten.

De Koromo

Verzamelaars van kois zijn over het algemeen fan van de Koromo variant. De letterlijke vertaling van Koromo is omkleed en daarmee worden de Hi vlekken bedoeld die een donkere rand om zich heen hebben.

De kleur van deze rand is altijd anders, hij is gewoon donkerder dan de kleur van de Hi. Grote kois van deze soort kunnen erg indrukwekkend zijn. De kans dat je een Koromo van goede kwaliteit vindt is erg klein en als je er wel eentje tegenkomt, zul je hier veel geld voor moeten betalen. Dit zijn een aantal bekende soorten van de Koromo:

Ai Goromo: dit is de meest voorkomende Koromo. Letterlijk betekent Ai Goromo gekleed in het blauw, want Ai wordt bedoeld om de kleur blauw bij kois aan te tonen. De Ai Goromo is dus eigenlijk een Kohaku met Hi schubben die een blauwe halve cirkelvormige rand heeft. Hierdoor krijgt de vis een netvormige tekening.

Budo Goromo: deze koi heeft Hi vlekken verdeeld over het gehele lichaam. Deze vlekken zijn bedekt met Sumi dat ervoor zorgt dat ze een paarsachtige kleur krijgen. Budo betekent letterlijk druif en bij de Budo Goromo wordt niet alleen het patroon daardoor benadrukt, maar ook de kleur van een paarse druif. Het Shiro van deze koi moet van hoge kwaliteit zijn, want anders is er niet voldoende contrast op de huid. Idealiter heeft de Budo Goromo witte vinnen zonder enige vlekjes. Dat betekent geen Sumi, geen Hi en geen Shimmies.

Koromo Sanke en Showa: dit is een kruising tussen aan de ene kant een Sanke en een Koromo en aan de andere kant een Koroma en een Showa. Over de Hi vlekken heen die je een kenmerkende netwerktekening op de huid.

koi karper verzorgen

De Hikarimono

Mono betekent één, dus wanneer je dit betrekt tot een koi dan betekent het dat deze vis maar één kleur heeft. Hikari betekent in dit geval metaalkleurig, maar er zijn ook nog andere soorten ‘mono’ koikarpers. Ze zijn erg geliefd bij nieuwe koi liefhebbers omdat ze maar één kleur hebben. Er wordt dan ook gezegd er in elke koivijver ten minste één Hikarimono zou moeten zitten.

De uniforme kleur van deze variant in combinatie met zijn metaalglans geeft namelijk een groot contrast met andere koi soorten. Er is een koi die helemaal wit is, maar ook een koi die helemaal rood, blauw of geel is. De Hikarimono is daarnaast extra speciaal omdat hij ook een mooie glans heeft. De Hikarimono wordt ook wel de Ogon genoemd. Dit zijn een aantal geliefde exemplaren:

Platinum Ogon: dit is een Ogon die een witte metaalachtige kleur heeft. Het is een kruising tussen een Nezu Ogon en een Ki-Goi. Voordat deze soort de naam Platinum Ogon kreeg, heette hij Shirogane. Dit betekent wit goud.

Kin Matsuba: bij deze metaalachtige, goudkleurige of gele koi is iedere schub zwart in het midden. Hierdoor lijkt de vis erg op een dennenappel. Als hij goed is en dus voldoet aan alle standaarden, zit er op de kop geen enkele zwarte vlek of een spoor van een zwarte vlek.

Yamabuki Ogon: dit is een gele goudkleurige Ogon en van alle Ogon varianten komt hij het meeste voor.

De Kawarimono

Dit is een soort waartoe alle koi die geen metaalkleur hebben behoren. Wel mogen ze dan niet tot een andere variant behoren. In deze groep zie je dus koi die een kruising hebben van verschillende varianten. Zo heb je bijvoorbeeld de Kage Shiro Utsuri, die zich heeft ontwikkeld tot buiten de grenzen die horen bij hun oorspronkelijke klasse. Het is wel nog altijd duidelijk van welke soort ze afstammen. De meeste Kawarimono zijn redelijk groot en het is dan ook niet gemakkelijk om een kleine variant te vinden. Ze zien er over het algemeen ook niet erg mooi uit wanneer ze nog klein zijn. Dit zijn enkele soorten Kawarimono kois:

Kumonryo: de letterlijke vertaling van deze koi is draakvis. Hij heeft zijn naam te danken aan de zwart-witte tekening die aangevuld wordt door de grote Doitsu schubben. Deze koi verkleurt meestal naar volledig zwart of wit wanneer hij groter wordt. Hierdoor verliest hij dan zijn waarde, want kois staan immers bekend om hun mooie kleuren en patronen.

Goshiki: de letterlijke vertaling van Goshiki is vijf kleuren en die heeft deze vis dan ook allemaal. Het gaat hier om de kleuren zwart, rood, wit, blauw en paars. Eigenlijk is hij niet helemaal paars, maar dat lijkt doordat de kleuren vaak op de huid gemengd worden.

Het is belangrijk dat deze koi in warm water wordt gehouden, want als ze in water leven dat te koud voor ze is, kunnen ze veel te donker worden. Ze kunnen dan zelfs helemaal zwart worden en dat is niet wat de meeste koi liefhebbers willen.

Ochiba Shihure: deze koi is blauwgrijs van kleur en heeft een bruine tekening. De letterlijke vertaling van deze variant is herfstbladeren op het water.

Cha-Goi: deze koi heeft een bruine kleur en is zo’n beetje het makkelijkste om tam te maken. Ze groeien heel snel en ondanks dat hij er redelijk onopvallend uitziet dankzij zijn bruine kleur, heeft hij een prachtig netwerkpatroon op de schubben waardoor hij er toch heel bijzonder uitziet.

Je ziet pas echt goed hoe mooi deze koi is wanneer je hem tussen andere kois ziet. Je hebt deze soort ook in andere kleuren, namelijk grijs, rood, geel en oranje.

De Hikari-Utsurimono

Deze variant is voortgekomen uit een Ogon en in dit geval ging het om een kruising tussen een Utsuri of een Showa en een Ogon. Het is een prachtige koi die het levende bewijs is dat de Ogon een grote invloed heeft gehad op het kweken van de koi en de indeling van alle soorten in de afgelopen 25 jaar.

Deze soort heeft ook een nadeel. Zo kan de metaal glanzende kleur namelijk vervagen, wat betekent dat de hi een Cha kan worden. Dit zijn enkele soorten binnen deze klasse:

 • Kin Showa en Gin Showa: allebei deze soorten zijn het resultaat van een Showa en een Ogon. De Kin Showa heeft meer een gouden glans en de Gin Showa heeft een zilveren glans.
 • Kin Hi Utsuri: deze Kin Hi Utsuri heeft een metaalkleur en het is een kruising tussen een Ogon en een Hi Utsuri.
 • Kin Ki Utsuri: dit is ook een koi met een metaalkleur, maar dit is een kruising tussen een Ogon en een Ki Utsuri.

De Hikaromoyo-mono

Als een metaalkleurige koi meer dan één kleur heeft, maar niet in de categorie Utsuri valt, dan is het meestal een Hikaromoyo-mono. Deze categorie koi is heel populair omdat ze een hoge metaalglans hebben en ze in veel verschillende kleuren verkrijgbaar zijn.

Daarnaast bezitten ze een schoonheid die zo’n beetje elke liefhebber van de koikarper aanspreekt. De verschillende varianten binnen deze categorie zijn afkomstig van twee verschillende bronnen. Ten eerst heb je koi die een kruising zijn van een Platinum Ogon met elke andere soort die er is, behalve de Utsuri. Daarnaast heb je nog verschillende varianten die tot de gezamenlijke term Hariwake behoren. Dit zijn enkele bekende soorten:

Kajuka: dit is een platinumkleurige koi die op het grootste gedeelte van zijn lichaam Hi vlekken heeft. Op de schubben van de Kajuka ligt een Matsuba patroon. Over het algemeen worden de Kajuka die een rode kop zonder vlekken hebben als het mooiste beschouwd.

Hariwake: deze variant kan twee metaalachtige kleuren hebben, namelijk platinum en oranje of goud. Er zijn vier categorieën waarin ze onderverdeeld worden, namelijk Doitse, Matsuba, Doitse Matsuba en geheel geschubd.

Kinzakura: dit is een hele zeldzame Goten-zakura variatie met een metaalkleur.

De Tancho

De Tancho is een erg gewilde variant van de koi. Hij moet voldoen aan een flink aantal eisen, waardoor je een echt goede Tancho niet heel snel tegen zult komen. Zo moet hij namelijk sneeuwwit zijn over zijn gehele lichaam.

Bovenop de kop zit dan een felrode, symmetrische, ronde stip. Hierdoor lijkt hij een beetje op de Japanse vlag. Het is een hele speciale vis, wat ervoor zorgt dat de Tancho ook een populaire variant is. De naam Tancho komt van de nationale vogel van Japan. De Tancho kraanvogel heeft namelijk ook een rode vlek op zijn kop, net als deze Tancho. Deze soort lijkt erg eenvoudig, maar het heeft erg veel moeite gekost om hem te kweken tot hoe hij er tegenwoordig uitziet. Ook binnen de Tancho soort zijn er nog verschillende varianten:

Tancho Kohaku: bij deze variant mag de Hi vlek op de kop de enige vlek zijn die aanwezig is op het lichaam. De vinnen en de rest van de lichaam moeten sneeuwwit zijn.

Tancho Sanke: bij deze variant mag de Hi vlek op de kop de enige Hi vlek op het lichaam zijn. Op de rest van het lichaam mogen wel wat kleine Sumi vlekken zitten. Op de vinnen mogen een aantal Sumi strepen te zien zijn die over de hele vin lopen. Het mogen geen vlekken zijn.

Tancho Showa: deze soort lijkt dankzij zijn zwart-witte tekening op het lichaam en op de kop op een Shiro Utsuri. Daarnaast heeft hij natuurlijk ook de Tancho Hi vlek op zijn kop.

De Kinginrin koi

Dit is een redelijk speciale koi, want hij heeft over heel zijn lichaam gouden schubben. Omdat ze in het water een glinsterend effect hebben wanneer ze in de zon zwemmen, vallen ze nog extra veel op. Elke schub is eigenlijk een mini spiegeltje.

Een koikarper is pas een echte Kinginrin als hij ten minste twintig schubben heeft. De schubben hoeven niet per se goud te zijn, maar ze kunnen ook zilver van kleur zijn. De naam Kinginrin betekent letterlijk gouden zilverachtige schubben. Kin betekent goud, gin staat voor zilver en rin betekent schubben. Er zijn een aantal verschillende soorten Kinginrin kois:

Kinginrin Sanke: deze variant heeft in principe alle eigenschappen van een normale Sanke, maar hij heeft ook de schubben van een Kinginrin.

Kinginrin Showa: deze variant lijkt op een normale Showa, maar zijn schubben zijn echte Kinginrin schubben.

Leer alles over Koi Karpers

In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.

Klik hier om het handboek te bekijken →

soorten koi karpers

Vijf veelgestelde vragen over koi karpers

Hoe zijn deze soorten ontstaan?

Heel vroeger namen de Romeinen karpers mee als levend voedsel wanneer zij op lange boottochten gingen. Op deze manier is de karper in Japan terechtgekomen. Zij zagen wel iets in deze vissen, waarvan sommige mooie kleuren hadden. Deze zijn ze toen gaan kweken en op deze manier is de koi karper ontstaan.

Hoe worden de namen van de koi karpers bedacht?

De koi karper komt dus uit Japan, dus de soorten hebben ook Japanse namen. De vissen worden vernoemd naar de kleuren die zij dragen. Zo wordt bijvoorbeeld een rode vlek in het patroon een Hi genoemd. Ai betekent blauw, Shiro betekent wit en Sumi betekent zwart. Als een koi karper bene in de naam heeft, dan betekent dit dat de vis rode lippen heeft.

Kun je zelf bepalen hoe baby koi karpers eruit zien?

Je kunt dit natuurlijk wel een beetje zelf beïnvloeden. Als je twee Asagi’s laat paaien, dan zullen de baby’s ook Asagi’s zijn en dus een mooie blauwe kleur krijgen. Wanneer twee Bekko koi karpers gaan paaien, zullen de baby’s ook wit en zwart worden en zal hij niet een rode kleur krijgen.

Hoeveel verschillende soorten koi karpers zijn er?

Het is lastig om te zeggen hoeveel verschillende soorten koi karpers er precies zijn. Als je kijkt naar een schema waar verschillende soorten benoemd worden en van welke soort ze afstemmen, kun je al zo’n veertig verschillende soorten zien die elk hun eigen uiterlijke kenmerken hebben. De verschillende soorten koi karpers zijn onderverdeeld in elf groepen.

Welke koi karper soort is het duurste?

Dit is lastig om te zeggen, omdat je elke koi karper soort in verschillende prijsklassen hebt. Zo kan een Bekko bijvoorbeeld veel meer waard zijn dan een Kohaku. De Kohaku is de soort die je het meeste ziet en de S Legend, de koi karper die ruim €1.500.000 miljoen ophaalde bij een veiling, was ook een Kohaku.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

 • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
 • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
 • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!