Home | Koi karper | Een gouden koi karper
gouden koi karper

Een gouden koi karper

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een koi karper is een echte siervis en wordt dan ook vaak gehouden vanwege zijn mooie kleuren en patronen.

Als een koi felle kleuren heeft en een mooi patroon, kan hij zomaar duizend euro of zelfs nog meer geld waard zijn. Je hebt verschillende soorten koi karpers die allemaal hun eigen kleuren hebben en zo heb je ook een gouden koi karper.

Verschillende soorten gouden koi

Koi karpers worden dus onderverdeeld in verschillende soorten. Deze soorten zijn gebaseerd op het uiterlijk van de koi: op hun kleuren en patronen. Omdat de koi karper uit Japan komt, hebben zij ook allemaal een Japanse naam. De naam van de soort koi wordt gebaseerd op de kleur of een ander uiterlijk kenmerk van de vis. Zo betekent goud in het Japans bijvoorbeeld kin.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

De Kinginrin koi

Deze soort koi is prachtig door zijn gouden schubben. Ze vallen daarnaast ook extra veel op in het water doordat ze een glinsterend effect hebben in de zon. Elke schub is een soort mini spiegeltje.

Een koi is pas en Kinginrin als hij minstens twintig schubben heeft. De Kinginrin kan ook zilverachtige schubben hebben. Letterlijk betekent kin gouden zilverachtige schubben. Kin betekent namelijk goud, gin betekent zilver en rin betekent schubben.

De Hikarimuji koi

Dit is een speciale soort koi. Hij heeft namelijk maar één kleur, een metaal glanzende huid en is voorzien van schubben. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, zoals goudgeel. Andere mogelijke kleuren zijn zilvergrijs, platina wit en roomkleurig. Deze soort koi karper wordt ook wel de Ogon of Hikarimono genoemd. Ogon betekent namelijk goud en muji of mono staat voor éénkleurig.

De Kinbo koi

De Kinbo koi karper is een zwarte koi die voorzien is van een gouden glans. Hij wordt ook wel de Ghost koi genoemd.

De Kin Kabuto koi

Deze soort koi karper heeft deels een mooie gouden kleur. Kin betekent natuurlijk goud en Kabuto betekent helm in het Japans. Het verwijst naar het gekleurde hoofd van de vis, waardoor het dus net lijkt alsof hij een helm draagt. Het lichaam van deze vis is zwart en het hoofd is goud. Daarnaast heeft hij ook gouden schubranden.

De Makushi Ogon

Dit is een rookgouden koi die een metallic achtige glans heeft. Hij stamt af van de Magoi, een zwarte koi karper. Verder heb je ook nog de Doitsu Mukashi Ogon, wat betekent dat hij geen schubben heeft. Hij heeft dan alleen maar schubben langs de dorsaal lijn en laterale lijn.

De Kin Matsuba koi

Dit is een goudglanzende Ogon die een mooi dennenappel patroon op de schubben heeft. Hij heeft een zwarte schubben rij die langs de rugvin af loopt. Het hoofd van deze vis mag niet zwart zijn. De Kin Matsuba koi karper is erg zeldzaam.

Leer alles over Koi Karpers

In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.

Klik hier om het handboek te bekijken →

koi karper gouden kleur

Veelgestelde vragen over gouden koi karpers

Zijn gouden koi karpers zeldzaam?

Gouden koi karpers komen niet super vaak voor, maar het is ook niet zo dat ze heel zeldzaam zijn. Je ziet ze wel eens voorbij komen, maar de vraag naar gouden koi karpers is niet heel hoog, waardoor ze ook minder vaak gekweekt worden.

Is een gouden koi karper duur?

Dit kan, maar dat hoeft niet per se. Er zijn namelijk nog altijd andere factoren die ook een rol spelen in de prijs van de vis. Een hele mooie en grote gouden koi karper die aan de goede eisen voldoet, is namelijk een stuk duurder dan een gouden koi karper die niet aan alle eisen voldoet en iets minder fel van kleur is. Ook de populariteit van de soort koi speelt een rol in de prijs.

Wat zijn de meest voorkomende kleuren koi karper?

Een gouden koi karper zul je niet heel snel tegenkomen. De meeste hebben namelijk drie kleuren: wit, rood en/of zwart. Het kan zijn dat de koi karper één van deze kleuren is of een combinatie van twee of drie kleuren.

Hoe duur was de duurste koi karper ooit?

De duurste koi karper werd in 2018 voor ruim anderhalf miljoen euro geveild in Japan. Deze koi karper had geen gouden kleur, maar het was een hele mooie Kohaku en was dus wit met rood. Deze koi had de naam S-Legend en heeft de eerste prijs gewonnen op de All Japan Koi Show. Dit is de belangrijkste koi-show ter wereld.

Waar kan ik een gouden koi karper kopen?

Een gouden koi karper zie je niet heel veel, en zeker niet in Nederland. De meest voorkomende koi soort is de Kohaku en de rest van de soorten die veel voorkomen, lijken hier ook op. Toch is het niet onmogelijk om aan een gouden koi karper te komen.

Je kunt koi karpers kopen bij tuincentra of een vijverspeciaalzaak, maar de kans dat je hier een gouden koi tegen zult komen, is heel klein. Je kunt dan beter naar een speciale koi kweker of dealer gaan. Deze heeft wellicht een gouden koi karper voor jou of kan je doorverwijzen naar iemand anders die voor jou een gouden koi karper heeft.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!