Home | Koi karper | Blauwe koi karper
blauwe koi karper

Blauwe koi karper

⏱ Leestijd: 5 minuten

Koi karpers staan bekend om hun prachtige kleuren. Zo heb je bijvoorbeeld wit met rode kois, die waarschijnlijk het meest bekend en populair zijn. Maar er zijn natuurlijk ook andere soorten koi karpers, zoals de blauwe. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over blauwe koi karpers.

De kleur

Een blauwe koi karper zul je niet heel snel zien. De meest voorkomende kleuren zijn namelijk wit, rood en zwart. De bekendste koi karper is dan natuurlijk ook de Kohaku: een witte vis die voorzien is van rode vlekken. Een andere bekende soort is de Sanke, die net als de Kohaku een wit lichaam heeft, maar die naast rode ook nog zwarte vlekken heeft.

En dan heb je dus ook de blauwe koi. Je hebt soorten die helemaal blauw zijn, maar ook die slechts gedeeltelijk blauw zijn. Natuurlijk hebben zij niet een fel blauwe kleur, maar ook dit verschilt per soort. Hieronder lees je meer over verschillende soorten blauwe koi karpers.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

De meeste soorten koi karpers worden vernoemd naar hun kleuren. Omdat de koi karper veel in Japan wordt gekweekt, hebben zij ook voornamelijk Japanse namen. Zij worden dan vernoemd naar de kleur die zij hebben. In het Japans betekent blauw Ai. De blauwe koi wordt de Asagi genoemd en is dan weer onderverdeeld in verschillende soorten Asagi’s.

Iets waar je wel rekening mee moet houden wanneer je een blauwe koi karper koopt, is dat deze vaak donkerder van kleur worden wanneer je ze in koud water bewaart. Dit is vaak niet goed wanneer je ze mee wil laten doen aan wedstrijden, maar als je ze uitkiest op hun mooie blauwe kleur dan is dit ook wel belangrijk om te weten.

De Asagi Magoi

Met de Magoi koi karper begon het allemaal. Dit is een koi die helemaal zwart van kleur is. Deze komt niet heel veel voor. Een afstammeling hiervan is de Asagi Magoi. Je kunt waarschijnlijk wel raden dat deze soort een donkerblauwe kleur heeft. Sommigen zeggen zelfs dat het een blauwzwarte kleur heeft. Hij kan wel lichtblauwe of witte randen hebben rond de schubben. Alle andere Asagi soorten zijn afstammelingen van de Asagi Magoi.

De Asagi koi

Dit is een soort koi karper die aan de bovenkant een lichtblauwe schijn heeft. Dit is alleen aan de bovenkant, want aan de onderkant heeft hij juist een rode schijn. Deze rode kleur komt ook terug op de vinnen van de vis en op de zijkant van zijn hoofd. Verder is het hoofd van de Asagi zuiver van kleur en mag hij geen andere kleuren hebben. Het blauw van de Asagi koi is licht- tot donkerblauw.

De Konjo Asagi

Dit is een koi karper met een donkerblauwe kleur. Tegenwoordig wordt dit niet zo gewaardeerd en zul je deze ook niet zo snel tegenkomen. Je ziet de schubben niet zo goed omdat het helemaal donkerblauw is. Behalve op zijn kop en de vinnen, want daar is hij wit met rood.

Narumi Asagi

Dit is een standaard Asagi. Hij heeft blauwe schubben op de bovenkant van zijn lichaam en de rest is rood met wit. Zo is de aanzet van de vin dieprood en heeft hij verder witte vlekken en een lichte kop.

Taki Asagi

De Taki Asagi is een mooie blauwe koi karper. Hij heeft een redelijk lichte blauwe kleur en de zijkanten hebben een mooie rode kleur. Ook de vinnen hebben uiteraard een witte en rode kleur.

Asagi Sanke

De Asagi sanke is een koi karper met een blauwe rug. De rest van de vis is rood. Hij heeft namelijk een rode kop en ook rode flanken.

Shusui

De Shusui is een kruising tussen een doitsu spiegelkarper en een Asagi Sanke. De kleur is voor het grootste gedeelte hetzelfde als bij de Asagi. Hij heeft namelijk een blauwgrijze kop en hij heeft rode vlekken. Het blauwe is bij een Shusui veel minimaler aanwezig dan bij een echte Asagi. Het zit namelijk vooral boven op de vis, maar hij heeft geen mooie blauwe schubben omdat een Shusui geen schubben heeft.

Mizu Asagi

Dit is een koi karper met een hele lichte blauwe kleur. Hij lijkt een beetje metaalachtig. Ook de rode kleur die op de vinnen zitten, is heel licht.

Taki Asagi

Deze soort lijkt heel erg op een gewone Asagi. Hij heeft namelijk een blauw lichaam en rode zijkanten. Het verschil met een gewone Asagi is dat deze een witte streep tussen het blauwe lichaam en de rode zijkanten heeft lopen.

koikarpers ook blauw

Vijf veelgestelde vragen over de blauwe koi karper

Zijn blauwe koi karpers zeldzaam?

Nee, blauwe koi karpers zijn niet zeldzaam. Je ziet ze echter ook niet heel veel, omdat de meest populaire soort geen blauwe kleur in zich heeft. Deze heeft namelijk vooral een witte, rode en zwarte kleur.

Stammen alle koi karpers af van de Magoi?

Er zijn drie soorten Magoi koi karper en alle soorten koi karpers die we tegenwoordig kennen, stamt af van één van deze drie. Zo heb je de Magoi die helemaal zwart is, de Asagi Magoi die dus donkerblauw is en de Tetsu Magoi, die een donkergrijze kleur heeft.

Wat is er zo speciaal aan een Asagi?

Het schubben patroon van de Asagi is wat hem zo mooi maakt. Ze zijn namelijk heel duidelijk geschubd omdat ze donkerblauw zijn, maar een lichtblauwe rand hebben. Hierdoor zie je elke schub heel erg goed en dat geeft een speciaal effect. Een echte Asagi heeft gelijke schubben en zijn hoofd heeft één heldere kleur.

Wat zijn de kenmerken van een Asagi?

Een Asagi is natuurlijk blauw van kleur, maar er zijn nog meer kenmerken waar je aan Asagi aan kunt herkennen. Zo moet de kop lichtblauw zijn met een grijze ondertoon. Daarnaast moet hij op de wangen symmetrische hi-vlekken hebben die doorlopen tot aan zijn ogen. De aanzet van de vin van een Asagi moet rood van kleur zijn.

Welke kleur kan een blauwe koi karper nog meer hebben?

Het kan natuurlijk zo zijn dat de Asagi helemaal blauw is. Dat zie je bij de Asagi Magoi. Maar er zijn ook blauwe koi karpers die ook nog andere kleuren hebben. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ook een witte en een rode kleur hebben, zoals bij de Konjo Asagi, de Narumi Asagi of de Taki Asagi.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!