Home | Koi karper | De leeftijd van een koi karper
leeftijd koi karper

De leeftijd van een koi karper

⏱ Leestijd: 5 minuten

Koi karpers zijn vissen die graag gehouden worden en ze staan bekend om vele dingen. Zo staan ze vooral bekend om hun mooie kleuren en patronen, maar ook omdat ze vaak zo duur zijn. Een andere reden is dat ze heel oud kunnen worden. Een koi karper koop je niet zomaar, want hij blijft namelijk heel erg lang leven.

Hoe oud wordt een koi karper gemiddeld?

Een koi karper kan een erg hoge leeftijd halen. Gemiddeld wordt hij namelijk tussen de twintig en de dertig jaar oud. Hier zit wel een flink verschil in, maar dat is in de praktijk ook zo. Een koi in gevangenschap wordt namelijk vaak een stuk ouder doordat ze dan in goede omstandigheden leven. Ze hebben dan een ruime vijver, goede waterkwaliteit, goed gevarieerde voeding en ze ervaren weinig stress.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

Als een koi karper onder hele goede omstandigheden leeft, kan hij zelfs veertig jaar oud worden. Er zijn ook nog uitzonderlijke gevallen waarbij een koi karper nog ouder werd, bijvoorbeeld tachtig jaar. De koi moet dan wel zeer goed verzorgd worden.

Meestal is het zo dat koi karpers die in een redelijk kleine vijver leven, uiteindelijk ook minder oud worden. Daarnaast blijven zij vaak ook een stuk kleiner dan de gemiddelde koi karper, die wel een meter lang kan worden.

Een koi karper kan dus erg lang blijven leven. Wanneer je er eentje koopt, moet je dus wel bereid zijn om ze gedurende hun levensduur te verzorgen. Als je ze goed verzorgt, kunnen ze dus erg lang worden. Het kan zelfs zo zijn dat de koi karpers ouder worden dan de eigenaar van de vis!

Baby koi karpers

Een eitje doet er zo’n vier of vijf dagen over om uit te komen nadat hij bevrucht is. Dat is dus redelijk snel, zeker vergeleken met een mens! Een koi karper is ongeveer een jaar lang een baby. Hij wordt dan ook wel Tosai genoemd. Na een jaar is het een kleine koi en na twee of drie jaar, afhangend van het feit of het een mannetje of een vrouwtje is, is hij dan volwassen.

Als je niet zeker weet hoe oud de koi karper is, kun je op bepaalde dingen letten. Zo hebben jonge koi karpers bijvoorbeeld doorschijnende borstvinnen. Hoe ouder ze worden, hoe minder doorzichtiger ze ook worden.

De namen van de leeftijden

Hierboven wordt al genoemd dat een koi karper van een jaar oud ook wel een Tosai genoemd wordt. Bij elke leeftijd krijgt de koi een andere naam. Wanneer hij twee jaar wordt, heet hij namelijk Nisai. Vanaf de drie jaar is het een Sansai. Bereikt de koi een leeftijd van vier jaar, dan is het een Yonsai.

Vanaf de vijf jaar heet een koi een Gosai en vanaf de zes jaar een Rokasai. Bij zeven jaar heet hij een Nanasai en een Hassai bij acht jaar. Een koi karper die negen jaar oud is, wordt ook wel een Kjusai genoemd en een koi van tien jaar wordt een Djusai genoemd.

Leer alles over Koi Karpers

In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.

Klik hier om het handboek te bekijken →

koi karpers leeftijd

Vijf veelgestelde vragen over de leeftijd van koi karpers

Op welke leeftijd is een koi karper volwassen?

Een koi karper is volwassen als hij geslachtsrijp is en klaar om te paaien. Hoe lang dit duurt, verschilt tussen de mannetjes en de vrouwtjes. Een mannetje is namelijk ongeveer twee jaar wanneer hij volwassen is, terwijl een vrouwtje gemiddeld pas drie jaar is.

Hoe oud werd de oudste koi ooit?

Er gaat een verhaal rond waarin een koi karper wel 226 jaar werd. Dit verhaal is echter nooit officieel bevestigd en veel mensen geloven het dan ook niet. De naam van deze oude koi was Hanako en hij heeft meerdere eigenaren gehad. De laatste persoon van wie Hanako was, heette Dr. Komei Koshihara.

Hij heeft toen de leeftijd van de vis laten onderzoeken door zijn schubben te onderzoeken. Er zijn geen voorbeelden van deze oude koi en het is een frappant verhaal omdat een koi met de leeftijd van vijftig jaar al zeldzaam is. Hanako leefde van 1751 tot 1977.

Speelt de leeftijd van de koi een rol in zijn prijs?

De leeftijd van een koi kan een grote rol spelen in de prijs van de vis. Zo is een oudere vis over het algemeen minder geld waard. Dit heeft meerdere redenen. Ten eerste is een oudere vis meestal minder mooi dan een jongere vis en je betaalt natuurlijk ook voor het uiterlijk.

Een oudere vis is dus al over zijn ‘piek’ heen. Daarnaast kun je natuurlijk minder lang genieten van een oude vis dan van een jonge vis, waardoor hij ook goedkoper wordt.

Heb ik invloed op hoe oud de koi karper wordt?

Ja, daar heb je wel wat invloed op. Een koi kan namelijk veel langer blijven leven wanneer hij gezond is en daar zorg jij natuurlijk voor als zijn baasje zijnde. Je kunt ervoor zorgen dat je koi de beste leefomstandigheden heeft en altijd water van goede kwaliteit heeft, zodat hij ook zo gezond mogelijk blijft. Je kunt op deze manier ervoor zorgen dat je koi heel erg oud wordt. Natuurlijk kan het altijd zo zijn dat je koi ziek wordt en komt te overlijden, dus het geeft geen garantie dat je koi heel oud wordt.

Een andere factor waar je rekening mee kunt houden, is stress. Een koi karper ervaart namelijk heel snel stress en dit is natuurlijk niet goed voor zijn gezondheid. Zorg er dus voor dat je koi zo min mogelijk stress ervaart, zodat hij zo gezond mogelijk blijft. Dit kun je doen door hem lange tijd op dezelfde plek te houden zodat zijn omgeving niet te vaak verandert.

Wat voor invloed heeft de leeftijd op het uiterlijk van de koi karper?

Je ziet vaak dat de mooiste koi karpers nog redelijk jong zijn. Het kan namelijk zo zijn dat de kleuren van de koi minder fel worden naarmate de vis ouder wordt. Daarnaast kan de kleur van een koi karper ook veranderen door de jaren heen. Hij zal waarschijnlijk niet ineens een heel ander uiterlijk hebben, maar het kan wel wat veranderen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!