Home | Koi karper | Vissen op een koi karper
vissen op een koi karper

Vissen op een koi karper

⏱ Leestijd: 5 minuten

Een koi karper vangen doe je niet zomaar. Het vergt namelijk een hoop geduld, het juiste materiaal, een goede voorbereiding en natuurlijk een goede visser. De koi karper is de nationale vis in Japan en wordt ook wel Nishiki genoemd: kleurig kleed. Er zijn allerlei verschillende kleurvarianten van de koi karper en ze kunnen erg veel geld waard zijn. Een koi karper komt niet veel voor in het wild omdat het voornamelijk gebruikt wordt als siervis. Je kunt dus wel een vijver in je tuin hebben waar je een paar van deze prachtige vissen

Waar zitten koi karpers?

De karper komt uit Europa, maar de oorsprong van de koi karper ligt in Japan. Toch zul je hem overal op de wereld tegenkomen. Het is namelijk een populaire vis om te houden. Een wilde koi karper leeft het liefst in rivieren en stromende zoetwater meren. In het wild zul je dus niet heel vaak een koi karper tegen komen. Hierdoor kan het heel speciaal zijn als je er dan wel eentje vangt.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

Het kan echter ook zijn dat je een beetje baalt als je zo’n mooie vis tegenkomt in het wild, omdat je misschien vindt dat deze niet thuishoort in het wild. Een koi karper heeft over het algemeen geen super goed immuunsysteem, dus de water waar hij zich in bevindt moet goed van kwaliteit zijn.

Deze tips helpen je om te vissen op een koi karper

Elke koi karper ziet er natuurlijk anders uit. De kleuren van de vis kunnen variëren, maar de schubben zijn bijna altijd dik en groot. Ze worden meestal tussen de dertig en de zestig centimeter lang en ze wegen gemiddeld tussen de vijfhonderd gram en 3,5 kilo. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen en heb je ook koi karpers die rond de vijftien kilo wegen.

Je kunt de mannetjes en vrouwtjes redelijk makkelijk uit elkaar houden, want de mannetjes hebben over het algemeen een grotere rugvin dan de vrouwtjes. In het wild eten koi karpers vooral algen en zoöplankton. Als ze helemaal volwassen zijn, dan eten ze ook zaden, insecten, visseneitjes of overblijfselen van dode vissen.

Gebruik goed materiaal

Een vis vangen begint natuurlijk met goed materiaal. Controleer dus, voordat je ingooit, of de haak aan de lijn of rig nog goed scherp is. Dit kan natuurlijk al heel simpel met je duim en vingers, maar het is toch iets dat vaak wordt vergeten.

Leer alles over Koi Karpers

In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.

Klik hier om het handboek te bekijken →

op koikarpers vissen

Je hoeft niet per se altijd een nieuwe haak erop te zetten, maar je kunt je oude haak ook weer scherper maken met een haak vijl. Daarnaast moet je ook je vislijn goed controleren voordat je hem uit gooit. Ga er dus niet van uit dat hij na de laatste keer dat je hebt gevist niet is beschadigd.

Ga eerst eens kijken zonder te vissen

Natuurlijk moet je eerst eens op de stek gaan kijken of er wel genoeg vissen zitten en of je daar wil gaan vissen. De vissen kunnen zich namelijk nog wel eens verplaatsen. Loop dus een rondje langs het water en kijk of je genoeg beweging in het water ziet. Zo weet je zeker dat je een goede stek te pakken hebt.

Gebruik de juiste kleur onderlijn

De karper ziet natuurlijk de laatste centimeters van je lijn. Daarom is het belangrijk dat je let op de bodem waar je gaat vissen, zodat je lijn dezelfde kleur is. Op die manier verdwijnt de lijn in de bodem. Dit is vooral belangrijk wanneer het water heel helder is of wanneer je overdag gaat vissen.

Geef niet te snel op

Het vangen van een koi karper gaat niet altijd even snel en je moet dan ook veel geduld hebben. Doorzettingsvermogen is heel belangrijk als je een mooie koi karper wil vangen. Ga ook vooral vissen rond de schemertijd in de avond of ‘s ochtends vroeg. Dit is namelijk het moment dat een karper gaat azen.

Gebruik verschillende soorten aas

Als het ene aas niet werkt, blijf dit dan niet te lang door proberen maar ga gewoon naar het volgende aas. Door hierin te variëren, zul je waarschijnlijk meer koi karpers vangen. Probeer bijvoorbeeld ook eens een tijgernootje of een ander soort aas waar je niet meteen aan denkt.

Vijf veelgestelde vragen over koi karpers

Waar komen koi karpers origineel vandaan?

De oorsprong van deze vis ligt in Iran en Irak. De romeinen namen een gewone karper mee wanneer ze op een lange tocht gingen als een levende voedselvoorraad. Op deze manier is de karper in Japan terecht gekomen. Hier zijn zo’n driehonderd jaar geleden door inteelt de eerste koi karpers ontstaan.

Wat mag ik niet vergeten bij het vissen op koi karpers?

Het is misschien wat meer werk, maar voorvoeren is heel belangrijk bij het vissen op koi karpers. Door de karpers altijd op vaste tijden te gaan voeren, zullen ze op een gegeven moment ook zichzelf laten zien rond die tijd omdat het echte gewoontedieren zijn.

Waarom kom je zo weinig koi karpers tegen in het wild?

De koi karper is door zijn verschillende kleuren een echte siervis en worden daarom voornamelijk in een vijver in huis gehouden. Bovendien is de koi karper niet van nature ontstaan, maar omdat de mens hem zo geteeld heeft dat hij mooie kleuren krijgt.

Hoeveel verschillende soorten koi karper zijn er?

Er zijn heel veel verschillende soorten koi karper, namelijk wel meer dan honderd varianten. De bekendste is natuurlijk de Kohaku, de witte koi karper met dieprood gekleurde vlekken . Verder heb je ook nog de Sanke en de Showa die allebei drie kleuren hebben. Naast wit en rood hebben zij ook een zwarte kleur.

Hoe groot moet een vijver voor een koi karper zijn?

Het is natuurlijk belangrijk dat de vijver voor je koi karper van goed formaat is, omdat de vissen snel kunnen groeien en na een paar jaar makkelijk vijftig centimeter lang kan zijn. De perfecte vijver voor een koi karper heeft daarom een diepte van één meter en een inhoud van 10.000 liter.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!