Een koi karper is natuurlijk een erg mooie vis om te houden, maar er is wel enige kennis voor nodig. Zo kun je niet zomaar een paar kois in je vijver loslaten en het daarbij laten. Vooral bij het kweken van koi karpers komt een hoop kijken. Deze kun je het beste niet zomaar in de vijver laten, maar eerst even in een quarantaine bak bewaren. Wat dat precies is, lees je in dit artikel.
Het nut van een quarantaine bak
Een quarantaine bak voor een koi karper heeft meerdere doelen. Zo kun je het gebruiken wanneer een koi karper ziek is. De zieke koi stop je dan tijdelijk in een quarantaine bak, totdat hij weer beter is. Op deze manier kan hij de rest van de kois niet besmetten met zijn ziekte.
Een koi karper wordt erg snel gestresst en hier kan hij dan weer erg ziek van worden. Dit kan al gebeuren door hele kleine dingen, zoals verschil in water. Als je een koi karper verplaatst, kun je hem het beste een paar dagen in de quarantaine bak plaatsen zodat hij al kan wennen aan het water van de vijver.
In deze bak doe je dan natuurlijk het water uit de vijver. Hierdoor wordt de overgang van de oude naar de nieuwe vijver iets rustiger, waardoor de koi er minder last van zal hebben.
Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.
Door een quarantaine bak te gebruiken, kun je de koi makkelijker behandelen wanneer dit nodig is. Je kunt de koi karper dan makkelijker observeren wanneer je denkt dat er iets mis is.
Een andere reden om een quarantaine bak te gebruiken is om hier eitjes in uit te laten komen. Je kunt de eitjes namelijk niet in dezelfde vijver laten zitten waar de ouders in zitten, want zij eten de eitjes op. Door de eitjes in een quarantaine bak uit te laten komen, kunnen de baby kois rustig opgroeien.
Een zieke koi
Wanneer een koi ziek is, is het meestal voldoende om hem enkele weken in de quarantaine bak te laten. De temperatuur moet ongeveer twintig graden zijn om eventuele parasieten te kunnen ontdekken.
Hoe lang de koi dan precies in de bak moet, hangt af van de parasiet die hij heeft. Natuurlijk kun je altijd de koi nog ietsje langer in de bak bewaren om er zeker van te zijn dat hij helemaal hersteld is voordat je hem weer terug in de vijver en bij je andere koi karpers doet.
De kwaliteit van het water in de quarantaine bak
Natuurlijk moet je ook in zo’n bak ervoor zorgen dat de kwaliteit van het water zo goed mogelijk is. Vaak moet je de kwaliteit juist vaker controleren omdat de bak meestal een kleine inhoud heeft vergeleken met een vijver. Je moet vooral letten op de nitriet en ammoniak omdat die gifstoffen tot een verzwakt afweersysteem of zelf een ziekte kunnen leiden. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig het water in de quarantaine bak ververst.
Leer alles over Koi Karpers
In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.
Klik hier om het handboek te bekijken →
Vijf veelgestelde over een koi quarantaine bak
Hoe groot is een quarantaine bak?
De grootte van deze bak hangt af van het doel ervan. Als je de bak gewoon wil gebruiken om een koi die je net hebt gekocht even apart te houden, dan hoeft deze niet heel groot te zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een quarantaine bak van 600 liter. Hier kun je dan twee volwassen koi bewaren of iets meer wanneer de kois iets kleiner zijn.
Is een quarantaine bak gevaarlijk?
Een koi karper zit vaak voor zijn eigen veiligheid in een quarantaine bak en het is dus gewoon veilig. Het is wel zo dat dit natuurlijk een vrij kleine ruimte is voor zo’n vis. Hierdoor kan hij gaan springen. Vooral grotere vissen kunnen zichzelf hierbij beschadigen, dus het is heel verstandig om de koi in de bak goed in de gaten te houden. Je kunt er ook voor kiezen om de bak af te dekken, zodat de koi er niet uit kan vallen.
Wanneer moet je een quarantaine bak klaarmaken voor een koi?
Je moet niet vlak voordat je de vis in de bak wil stoppen de bak pas klaarmaken. Dan ben je namelijk te laat. Je start het namelijk op met ammoniak en bacteriën. De ammoniak moet dan helemaal omgezet worden naar nitraat. Pas als de omzet helemaal voltooid is, mag je de koi toevoegen aan de quarantaine bak.
Hoe maak je een quarantaine bak klaar voor een koi?
Je moet de bak vullen met het water dat ook in de vijver zit waar je de koi uiteindelijk wil plaatsen. Daarnaast moet je ook zorgen voor een filtersysteem. Het water in de bak moet op ongeveer dezelfde temperatuur zitten als het water waar de koi uit komt. Er mag niet meer dan twee graden verschil in zitten, want dit is niet goed voor de koi. Daarnaast moet je ook zorgen dat er genoeg beluchting en circulatie in de bak is.
Hoe lang moet een koi in een quarantaine bak blijven?
Dit hangt af van het doel van de quarantaine bak. Als je de vis hier in plaatst omdat hij ziek is, verschilt dit ook weer per ziekte. Wanneer je denkt dat de koi last heeft van parasieten, moet je hem drie weken in een quarantaine bak houden met een temperatuur tussen de vijftien en de twintig graden. Het duurt namelijk zo’n drie weken voordat je de ziekte kunt herkennen.
Bij bacteriën duurt het iets langer om te zien of je koi er last van heeft, namelijk zo’n drie tot vier weken. De temperatuur van het water kan dan het beste tussen de 20 en 22 graden zijn. Als er na deze vier weken nog niks te zien is aan je koi, kun je er van uitgaan dat hij niet ziek is geworden en kun je hem weer terug in de vijver plaatsen.
Wanneer je koi last heeft van een virus, zoals het Koi Herpes Virus, moet je deze zo snel mogelijk in een quarantaine bak plaatsen. Je wil namelijk niet dat je koi dan ook andere vissen aansteekt, omdat het sterftepercentage erg hoog is. Gelukkig komt dit niet heel vaak voor, maar als je het vermoeden hebt dat je koi KHV heeft, kun je hem het beste minimaal drie weken in een quarantaine bak plaatsen.
Hoe lang de koi dan uiteindelijk in de bak moet blijven wanneer hij ziek is, verschilt altijd. Je kunt hem namelijk pas weer terug in de vijver plaatsen wanneer hij weer helemaal beter is. Hoe lang dit duurt, hangt af van de ziekte en van de snelheid waarop hij weer herstelt.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?
Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.