Al jarenlang worden er koikarpers gekweekt. Waar de karpers eerst vooral gekweekt werden omdat ze heel geschikt zijn om op te eten, worden kois natuurlijk niet opgegeten. Het zijn echte siervissen die gekweekt worden om te houden in een vijver.
Het zijn erg populaire vissen, waardoor ze ook veel gekweekt worden. Dit gebeurt niet alleen in Japan, maar over de hele wereld. Je kunt ze ook heel gemakkelijk zelf kweken.
Waarom zelf een koi kweken?
Er zijn verschillende redenen waarom je zelf koi wil kweken. Ten eerste kan het natuurlijk gewoon een hobby zijn. Als je een echte visliefhebber bent, en dan vooral liefhebber van de koikarper, dan kan het erg leuk en uitdagend zijn om zo mooi mogelijke koi te kweken.
Een andere reden om koi te kweken is om ze te verkopen. Als je twee kois hebt die erg mooi zijn, kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat zij samen baby’s maken. Je kunt je ook specialiseren in een bepaalde soort, zoals de Kohaku of de Showa. Wel is het belangrijk dat je enige kennis hebt van kois kweken, want het is een heel precies werkje dat je niet zomaar eventjes kunt doen.
Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.
De beste plek om koi te kweken
Je kunt ervoor kiezen om de kois in de vijver met andere kois voort te laten planten, maar het is nog handiger om dit te doen in een afgesloten systeem. Dit is bijvoorbeeld een quarantaine bak, maar het kan ook gewoon een aparte vijver of een gewone waterbak.
Het is belangrijk dat de baby’s in een afgesloten systeem zitten zodat ze niet bij andere koikarpers in de buurt kunnen komen. Wel moet deze plek natuurlijk voorzien zijn van een pomp en een filtersysteem, zodat het water waar de baby’s zich in bevinden goed schoon blijft. Daarnaast is het ook belangrijk dat je het water regelmatig ververst zodat de kwaliteit in orde blijft.
Je kunt de baby kois een paar weken of een paar maanden in deze bak houden. Hoe lang je dit precies doet, hangt een beetje af van de temperatuur buiten en de temperatuur van het water waar je de baby kois in wil plaatsen.
Daarnaast moet je er wel voor zorgen dat de kois genoeg ruimte hebben om op te groeien. Als ze maar weinig ruimte hebben, worden ze ook een stuk minder groot dan wanneer ze veel ruimte hebben.
De voortplanting
De voortplanting van kois wordt ook wel paaien genoemd. Dit kan er nogal hard aan toe gaan. Hier kun je ook aan herkennen dat de kois klaar zijn om te paaien. De mannetjes kunnen de vrouwtjes namelijk flink opjagen en achterna zitten. Hierdoor kan het erg wild worden in de vijver en soms gaan de mannetjes echt tegen de vrouwtjes aan zwemmen. Je moet tijdens deze periode de vijver dan ook goed in de gaten houden.
Het kan er namelijk zo wild aan toe gaan dat de koi uit de vijver kan vliegen en ernaast komt te liggen. Meestal paaien koikarpers vroeg in de ochtend of laat in de avond, maar niet gedurende de dag. De paaitijd voor kois begint meestal in april en duurt tot en met het midden van de zomer.
Een koikarper is klaar om zich voort te planten wanneer ze een paar jaar oud zijn. Mannetjes zijn geslachtsrijp wanneer ze ongeveer twee jaar oud zijn en vrouwen zijn dit wanneer ze drie jaar oud zijn. Als in het voorjaar het weer wat warmer wordt en dus de temperatuur van het water ook omhoog gaat, legt de vrouw meestal eitjes. Dit zijn er dan wel tienduizenden in één keer. De temperatuur is dan meestal rond de negentien of de twintig graden.
De eitjes worden ergens tegenaan gelegd. Dit voorwerp moet je zelf in de vijver plaatsen. Het kan een speciale plant zijn of een paaiborstel. De eitjes kunnen zich hier dan in nestelen. Vervolgens worden de eitjes dan door het mannetje bevrucht. Hij zwemt hier langs en verspreidt zijn sperma over de eitjes.
Wanneer de eitjes bevrucht zijn, kun je de ouders niet te lang in dezelfde vijver als de eitjes laten zitten. Zij eten de eitjes dan namelijk gewoon op. Ongeveer zeven dagen na de bevruchting komen de eitjes van de koi uit. Ze zijn dan nog maar heel klein, namelijk zo’n vijf millimeter.
De eerste dagen hoef je nog niet voor eten te zorgen, want dan kunnen de baby kois gewoon eten halen uit hun eitjes. Ze blijven de eerste paar dagen dan ook aan het omhulsel van de eitjes zitten. Daarna, wanneer de zo’n acht millimeter groot zijn, hebben ze ander voedsel nodig. Ze laten dan hun eitjes los en gaan op zoek naar voedsel. Na zo’n zes weken moeten de baby kois ongeveer 2,5 centimeter groot zijn.
Dit eten baby kois
Wanneer je koikarper groot wil brengen, moet je ze natuurlijk het juiste voedsel geven. In de natuur eten ze vooral plankton en algen. Je zou dit dus kunnen geven, maar je kunt ook kiezen voor om speciaal babyvoer te geven.
Het is belangrijk dat je ze voedsel geeft waar veel eiwitten en goede voedingsstoffen in zit, zodat de visjes goed kunnen groeien. Bovendien moet het voer ook heel fijn zijn, omdat de visjes ook maar klein zijn en grote vlokken voedsel niet kunnen verteren. Je kunt op dit punt je kois beter geen kleurvoer geven omdat dit ervoor zorgt dat je baby koi minder goed kan groeien.
Geef je kois niet teveel eten, want baby’s hebben geen maag. Ze hebben een maagdarmkanaal en wanneer hier teveel voer in komt, kan de baby niet meer voedsel eten. Het blijft dan gewoon in het water drijven, waardoor het water vies wordt.
De verzorging van de baby’s
Om de groei van de baby koikarpers zo goed mogelijk te bevorderen, is het belangrijk dat je het water waar ze in leven regelmatig ververst. Let er wel op dat het nieuwe water dan dezelfde temperatuur moet hebben, anders kunnen ze van slag raken.
Wanneer je het water niet regelmatig ververst, kunnen er stoffen en bacteriën in het water komen die de groei van je baby’s belemmeren. Het is het beste als het water waarin ze leven tussen de 20 en de 25 graden is. Als het kouder is, eten ze namelijk ook minder en dat belemmert de groei.
Zet baby kois niet zomaar bij andere kois in een nieuwe omgeving zonder ze eerst te laten wennen aan het water. Je kunt ze het beste een maand in een quarantainebak plaatsen met het water uit de vijver zodat ze aan het water kunnen wennen.
Leer alles over Koi Karpers
In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.
Klik hier om het handboek te bekijken →
Vijf veelgestelde vragen over koi karper kweken
Waar stamt de koi karper van af?
De koi karper is gewoon een kweek variëteit van de gewone karper. Oorspronkelijk heet de koi karper Nishikigoi. Nishiki betekent ‘karper met kleurig kleed’ en goi betekent karper. In de 19e eeuw werd de eerste koi karper gekweekt in Japan. Zij zagen namelijk een paar karpers die mooie kleuren hadden en besloten om deze verder te kweken. Iets later, in 1914, werd de koi karper ook bekend in de rest van de wereld.
Waar worden koi karpers gekweekt?
Een koi karper komt misschien oorspronkelijk wel uit Japan, maar ze worden tegenwoordig op wel meer plaatsen gekweekt. Zo kweekt men ook koi karpers in bijvoorbeeld Europa en Israël.
Heeft een koi karper altijd dezelfde kleuren als zijn ouders?
Wanneer je twee Kohaku’s bij elkaar zet, is de kans natuurlijk heel groot dat hun baby koi karper ook een Kohaku is en dus dezelfde kleuren heeft. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Het kan namelijk ook zijn dat de kleuren en het patroon van de baby anders is dan die van zijn ouders.
Waar moet je op letten tijdens de voortplanting van een koi karper?
Het paaien kan er nogal hard aan toe gaan. De mannetjes kois kunnen namelijk het vrouwtje flink achterna zitten en opjagen, waardoor het erg wild kan worden in de vijver. Het is dan ook verstandig om tijdens de paaiperiode de vijver goed in de gaten te houden. Soms gaat het er namelijk zo wild aan toe dat een vis zelfs uit de vijver kan raken.
Wanneer gaat een koi paaien?
Dit is meestal in het voorjaar, als de temperatuur wat oploopt. De temperatuur van het water wordt dan namelijk ook hoger. Deze moet minimaal zestien graden zijn, maar het liefste rond de twintig. Daarnaast speelt ook het tijdstip van de dag een rol. Meestal paaien koi karpers namelijk laat in de avond of vroeg in de ochtend.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?
Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.