Home | Koi karper | Gele koi karper
gele koi karper

Gele koi karper

⏱ Leestijd: 5 minuten

Koi karpers staan natuurlijk bekend om hun mooie kleuren. Zo zie je vooral dat ze een witte, zwarte of rode kleur hebben. Maar natuurlijk zijn er ook nog veel andere soorten koi karpers met nog een andere kleur.

Zo heb je bijvoorbeeld ook verschillende gele koi karpers. In dit artikel lees je alles dat je moet weten over gele koi karpers.

De namen van de soorten

Koi karpers werden voor het eerst gekweekt in Japan en daar komen ze dus ook oorspronkelijk vandaan. Om deze reden hebben ze koi karpers ook allemaal Japanse namen. Sowieso is de naam Koi karper al Japans: koi betekent namelijk karper. Wanneer je koi karper zegt, zeg je dus eigenlijk karper karper!

Koi karpers worden altijd vernoemd naar hun kleur, hun patroon of een kenmerk van de soort vis. Een gele koi karper wordt meestal vernoemd naar zijn kleur: ki of yamabuki. Verder kan een soort vis ook nog vernoemd worden naar andere kenmerken, bijvoorbeeld naar een bepaald patroon.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

Verschillende soorten

Je hebt natuurlijk verschillende soorten koi karpers, zoals de Kohaku, de Sanke of de Showa. Deze zijn allemaal erg bekend en populair, maar hebben ook allemaal dezelfde kleur: wit, zwart en rood. Een koi karper met een gele kleur kom je namelijk een stuk minder vaak tegen. Dat betekent echter niet dat ze er niet zijn.

de Kigoi koi

Dit is een eenkleurige koi karper die een helder gele kleur heeft. Hij is niet metaalachtig en het is belangrijk dat de vis over zijn hele lichaam dezelfde tint geel heeft. Wanneer een Kigoi koi rode ogen heeft, wat albino ogen zijn voor een vis, dan heet hij Akame Kigoi.

De Bekko koi

De Bekko koi karper kan verschillende kleuren als basiskleur hebben, waaronder geel. Een andere kleur is wit of rood. Hij is altijd voorzien van zwarte vlekken. Dit zit echter niet op de aanzet van de vin of op de kop van de vis.

De Hikarimono koi

Ook de Hikarimono koi karper heb je in verschillende kleuren. Hikari betekent metaalkleurig en mono betekent dat de koi één kleur heeft. Daarnaast hebben de Hikarimono’s ook veel glans. Je hebt deze soort koi karper in verschillende kleuren, waaronder geel. Een andere benaming voor deze soort koi is Ogon.

De Utsurimono koi

Ondanks dat deze soort koi karper ook ‘mono’ in zijn naam heeft, heeft hij wel twee verschillende kleuren. De basiskleur van deze soort is zwart. Hij heeft vlekken in het rood, wit of geel.

De Cream Ogon koi

Deze soort koi karper is niet fel geel, maar heeft een crème tot licht gele kleur. Daarnaast heeft hij ook nog een metaalachtige huid die heel mooi glanst.

De Kinginrin koi

Deze soort koi karper is officieel niet geel, maar goud. Hij heeft namelijk goudkleurige (of zilverkleurige) schubben op zijn rug. Ze hebben een mooi glinsterend effect wanneer ze in de zon zwemmen.

De Midorigoi koi

Deze soort is ook niet helemaal geel, maar heeft meer een groengele kleur. Je hebt deze koi karper geschubd, maar ook ongeschubd.

De eenkleurige koi karpers

Koi karper die één kleur hebben zijn mooi om naar te kijken doordat ze heel eenvoudig zijn. Daarnaast zijn ze ook nog eens erg sterk en kunnen ze dus wel tegen een stootje. Daarnaast staan deze soort koi karpers er om bekend dat ze heel snel kunnen groeien en dus ook heel groot kunnen worden.

Veelgestelde vragen over gele koi karpers

Hoe krijg je een gele koi karper?

Vroeger, toen de karpers in Japan kwamen, zagen de Japanners bepaalde karpers met mooie kleurtjes. Deze karpers hadden onder andere een gele kleur, en die zijn zij toen gaan kweken. Op deze manier is de gele karper ontstaan en zo kun je vandaag de dag nog steeds een gele karper creëren.

Wanneer twee koi karpers zich voortplanten, heeft de baby meestal dezelfde kenmerken als de ouders en dus ook dezelfde kleur. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Maar als je ziet dat een koi karper een gele kleur heeft, dan heeft zijn ouders of één van zijn ouders dit meestal ook. Zo kun je dus een gele koi karper kweken.

Heb ik invloed op de kleur van de koi karper?

Wanneer je koi karpers gaat kweken, heb je wel enige invloed op de kleur die de baby’s krijgen. De kans is namelijk groot dat de baby dezelfde kleuren heeft als zijn ouders, maar dit hoeft niet per se zo te zijn. Je hebt dus wel wat invloed, maar je kunt de kleur van de koi karper niet helemaal bepalen.

Wel heb je enige invloed op de felheid van de kleur, omdat jij natuurlijk het baasje bent en de vis verzorgt. Zo kun je de gele koi bijvoorbeeld kleurvoer geven, waardoor de kleur van de vis nog feller wordt. Het nadeel hiervan is dat het wel de groei van de vis kan beïnvloeden.

Leer alles over Koi Karpers

In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.

Klik hier om het handboek te bekijken →

koi karpers geel

Waar koop ik een gele koi karper?

Je kunt een gele koi karper gewoon op dezelfde plek kopen waar je een andere koi karper koopt. Dit kan bijvoorbeeld in een tuincentrum of een vijverspeciaalzaak. Hier zul je echter misschien niet zo snel een gele koi karper tegenkomen en zeker niet wanneer je op zoek bent naar een speciale soort.

Je kunt dan beter terecht bij een speciale koi dealer of kweker. Let er dan wel op dat je deze verkoper kunt vertrouwen. Het komt helaas nog te vaak voor dat koi karpers voor een hoge prijs worden verkocht, terwijl de vissen eigenlijk ziek zijn.

Kijk dus hoe hij met zijn vissen omgaat en wat de leefomstandigheden zijn. Is het water vies of vertonen de vissen vreemd gedrag, ga dan eens kijken bij een andere dealer.

Blijft een gele koi karper voor altijd geel?

Een gele koi karper blijft voor altijd geel, maar deze kleur kan wel veranderen door de jaren heen. Zo kan de kleur minder fel worden naarmate de vis ook ouder wordt. Daarnaast wordt een koi karper gewoonlijk ook iets minder fel van kleur wanneer het koud is buiten.

Is een gele koi karper meer geld waard?

Je ziet misschien niet heel vaak een gele koi karper, maar ze zijn niet per se heel veel meer geld waard dan een andere soort. Bovendien heb je ook gele koi karpers in verschillende prijsklassen.

Sommige zullen maar een paar tientjes kosten, terwijl andere wel duizenden euro’s kunnen kosten. Dat is ook zo met een Kohaku. Het ligt dus aan de kwaliteiten van de vis en of hij aan bepaalde eisen voldoet.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!