Home | Koi karper | Koi karper vijver
koi karper vijver

Koi karper vijver

⏱ Leestijd: 5 minuten

Koi karpers zijn echte siervissen en zijn daardoor erg populair om te houden. Je kunt ze in een aquarium plaatsen, maar ze staan ook prachtig in een vijver in de tuin. Als je een vijver aan gaat leggen, zijn er een hoop dingen waar je rekening mee moet houden.

Daarnaast moet je ook enige kennis hebben over deze vissen. Lees hier alles dat je moet weten over een koi karper vijver.

Een koi karper vijver aanleggen

Een koi karper kun je het beste in een buitenvijver houden. Hij moet natuurlijk een plek hebben om te leven en dat kan in een vijver bij jou achter in de tuin. Omdat deze vis wel een meter lang kan zijn wanneer hij helemaal volgroeid is, heeft hij veel ruimte nodig.

De vijver moet dus heel groot zijn, minimaal een meter diep. Nog vaker wordt twee meter aangehouden als diepte voor de vijver van je koi karper. Daarnaast moet het water helder zijn en het is fijn als er een stroming staat.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

De koi loslaten in de vijver

Als je nieuwe koi karpers hebt gekocht, kun je het beste de viszak met de koi even op het wateroppervlak laten drijven. Op deze manier kan namelijk de temperatuur in de zak met water gelijk worden aan de temperatuur van het water in de vijver.

Na tien minuutjes kun je dan de zak openmaken en hier schep je dan een beetje vijverwater bij zodat de vis kan wennen aan de waterwaardes van de vijver. Er zit namelijk altijd wel een beetje verschil in de hardheid en de zuurgraad. Na nog vijf tot tien minuten wachten kun je dan de koi karper uit de zak halen en in de vijver doen.

De vijver onderhouden

Wanneer je een vijver hebt, moet je deze natuurlijk ook onderhouden. Het is belangrijk dat je het water regelmatig ververst. Dit is namelijk beter voor je koi karpers en het bevordert hun groei. Het is wel belangrijk dat de temperatuur van het water dan hetzelfde is. Hier mag maximaal twee graden verschil tussen zitten. Een verandering in de temperatuur is namelijk niet goed voor de vissen.

Het verversen van het water in de vijver zorgt voor beter waardes en je haalt op deze manier ook stoffen uit het water die schadelijk kunnen zijn voor je koi karpers. Deze schadelijke stoffen kunnen dan bijvoorbeeld zorgen voor ziektes of ze kunnen ervoor zorgen dat de groei van de koi karper wordt beperkt.

Daarnaast wordt het filtersysteem ook minder belast waardoor het langer mee gaat en beter zijn werk kan doen. Hoeveel water je precies moet verversen, hangt af van de grootte van je vijver en hoeveel vissen erin zwemmen.

Koi Karpers kunnen niet heel de dag vol in het zonlicht zitten. Daarom is het belangrijk dat een deel van de koivijver in de schaduw ligt of dat je anders een UV filter gebruikt. Dit helpt ook om alg in het water tegen te gaan. Hier wordt het water namelijk vies van en daar kan de koi karper ook ziek van worden.

Een natuurlijke omgeving

Tot slot heb je ook nog koiliefhebbers die vinden dat een koi karper in een zo natuurlijk mogelijke omgeving moet leven. Zij gebruiken dus geen dure technische filterinstallaties, maar gewoon een moerasfilter.

Ook hebben zij gewoon planten in de vijver en modder op de bodem. Dit zullen mensen waarschijnlijk niet snel doen met een koi karper die een paar duizend euro kost. Toch is een koi natuurlijk gewoon een sterke karper die makkelijk moet kunnen overleven in een omgeving die niet helemaal gecontroleerd is door de mens.

Leer alles over Koi Karpers

In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.

Klik hier om het handboek te bekijken →

vijver koikarpers

Vijf veelgestelde vragen over koi karper vijvers

Kun je een koi karper zomaar in een vijver plaatsen?

Het is belangrijk om de koi eerst alvast even te laten wennen aan het water dat in de vijver zit. Let er ook op dat de temperatuur van het water in de vijver hetzelfde is als de temperatuur van het water waar ze op dat moment in zitten. Als dit verschil te groot is, kan dat namelijk slecht zijn voor de vis.

Ook ligt het eraan of er al koi karpers in die vijver zitten. Als dit wel het geval is, dan is het nog belangrijker om ze eerst te laten wennen aan het water, zeker wanneer het om baby koi karpers gaat.

Waarom is het onderhouden van koi karpers complexer dan bij andere vissen?

Koi karpers ervaren snel stress: wanneer de temperatuur van het water schommelt of wanneer zij onregelmatig eten krijgen. Als zij stress krijgen, dan kan dit hun gezondheid op een negatieve manier beïnvloeden en kan deze snel achteruit gaan. Daarnaast zijn koi karpers grote vervuilers en kunnen ze ook snel ziek worden van hun eigen afval.

Kun je zomaar alle planten in een vijver voor koi karpers plaatsen?

De koi karper gaat niet goed samen met waterplanten. Daarom kun je niet zomaar alle waterplanten in een vijver met koi karpers plaatsen. Waterplanten zijn echter wel fijn voor de filtratie van het water, dus je kunt er wel voor kiezen om een stuk water te isoleren en om hier dan de waterplanten te planten. Op deze manier kan de koi karper niet bij de waterplant in de buurt komen.

Kun je een baby koi karper gewoon in een vijver plaatsen?

Het wordt aangeraden om een baby koi karper eerst in een opgroeibak, een aquarium of een quarantainebak te plaatsen. Het is namelijk belangrijk dat de baby koi opgroeit op een plek waar geen volwassen koi karpers zitten.

Als ze dan zo’n zes centimeter groot zijn, dan kun je ze in een vijver zetten. Natuurlijk kun je ze ook al eerder in de vijver plaatsen, maar de groei van de vis kan dan wel een stuk trager gaan.

Zit er verschil in een vijver voor hobbyisten en serieuze koi houders?

In de vijver zelf zit niet heel veel verschil, al zal een serieuze koi houder die ze kweekt en verkoopt er misschien meer spullen in hebben zitten die bijdragen aan de gezondheid van de koi. Zij zullen daarnaast ook beter hun best doen om de kwaliteit van het water goed te houden en nemen hiervoor speciale maatregelen, zoals het plaatsen van een plantenfilter.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!