Een koi is belastend voor het water in de vijver. Een koi kan hier erg ziek van worden. Je kunt dit zoveel mogelijk beperken door het water zo schoon mogelijk te houden, maar helaas kan dit niet altijd voorkomen dat je koi ziek wordt. Er zijn verschillende ziektes die een koikarper kan krijgen.
De vijver van de koi
Het kan voorkomen dat de kwaliteit van het water in de vijver van de koi slecht is. Dit kan gebeuren wanneer het water niet goed gefilterd wordt of wanneer je je kois te veel eten geeft waardoor het eten achterblijft in het water.
Als het water niet schoon genoeg is, kan de koi hier stress van krijgen. Stress bij kois leidt vaak tot ziektes. Wanneer een koi dus ziek wordt, heeft dit meestal te maken met de leefomgeving die niet in orde is. Als een koi ziek is, is dat niet zo moeilijk om te herkennen. Hij heeft van vreemde plekken op zijn huid of hij laat lusteloos gedrag zien. Er is ook nog ander afwijkend gedrag dat hij kan vertonen zoals schuren over de bodem van de vijver.
Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.
In de winter wordt de temperatuur van het water minder, waardoor de stofwisseling van de koi stil komt te staan. Je hoeft de koi dan dus niet meer te voeren. Helaas kan dit er ook voor zorgen dat het immuunsysteem van je koi zwakker wordt. Hierdoor is hij dus gevoeliger voor parasieten en bacteriën in het water, waar hij ziek van wordt.
Koi ziektes
Buikwaterzucht
Bij buikwaterzucht gaan de schubben van de koi uitstaan en krijgt hij een opgeblazen buik. Ook krijgt hij last van evenwichtsproblemen en kunnen zijn ogen gaan uitpuilen. Deze ziekte kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een slechte kwaliteit van het water. Een andere oorzaak die een rol kan spelen zijn nierfalen. Je kunt deze ziekte in principe behandelen met een speciaal medicijn. Als de ziekte al in een vergevorderd stadium is, kun je de koi helaas niet meer genezen.
Witte stip
De meest voorkomende visziekte is witte stip en deze wordt veroorzaakt door een bepaalde parasiet. Deze parasieten kunnen zich nestelen op de huid van je koi wanneer zijn weerstand lager wordt. Er ontstaan dan, zoals de naam van de ziekte al zegt, witte puntjes. Je kunt deze ziekte snel behandelen met speciale middeltjes.
De gatenziekte
Een ander woord voor deze ziekte is erythrodermatitis. Het is een bacteriële infectie die de vinnen, kieuwen, staart en zelfs de huid van de vis op kan eten. Hierdoor ontstaan er zweren die helemaal tot diep in het spierweefsel kan reiken. Je kunt de ziekte dan ook herkennen aan deze ronde plekken. Deze ziekte ontstaat meestal door een combinatie van water van slechte kwaliteit en een slechte weerstand van je koikarper.
Oodinium
Deze aandoening kun je door de war halen met witte stip, want ze lijken erg op elkaar. Bij oodinium ontstaan er namelijk ook witte puntjes op de huid van de koi. Oodinium wordt echter veroorzaakt door een andere parasiet. Deze ziekte wordt ook wel eens de peperstip genoemd omdat het hierbij net lijkt alsof je koi bestrooid is met witte peper.
Vinrot
Bij vinrot wordt de vin van je koi erg aangetast. Hij krijgt dan erg rafelende randen aan zijn vin. Een ander symptoom van deze ziekte zijn bloederige plekken die voorkomen bij zijn staart, of een doffe huid van de koi. Vinrot wordt veroorzaakt door een bepaalde bacterie die toen kan slaan wanneer je koi in slechte conditie verkeert. Als het vroeg wordt behandeld, kan het bestreden worden met medicijnen.
Koi herpes virus
Dit is een hele besmettelijke en vaak dodelijke ziekte. Koi herpes virus, KHV, komt niet heel vaak voor. Je kunt het herkennen aan de huid van de vis en zijn kieuwen die helemaal zijn verwoest. Andere symptomen zijn huidwonden, herpes achtige ringen op de huid en een overmatige slijmproductie. Je kunt dit niet behandelen of genezen, maar de koi moet dit helemaal zelf doen.
Leer alles over Koi Karpers
In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.
Klik hier om het handboek te bekijken →
Vijf veelgestelde vragen over koi ziektes
Wat te doen als je koi karper ziek is?
Het kan altijd gebeuren dat je koi ziek wordt, ook als je hem heel goed verzorgt. Als je merkt dat je koi karper ziek wordt, is het belangrijk dat je aandachtig naar de symptomen kijkt zodat je kunt kijken welke ziekte hij precies heeft.
Je kunt dan medicijnen krijgen voor de ziekte die je koi heeft. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je koi karper in quarantaine plaatst zodat hij niet andere vissen aan kan steken.
Kun je voorkomen dat je koi karper ziek wordt?
Een ziekte kun je niet altijd voorkomen, maar je kunt wel bepaalde dingen wel of niet doen. Zo moet je bijvoorbeeld niet een (baby) koi karper bij een andere populatie zetten, omdat je hierdoor risico loopt op een bacterie of een crash.
Daarnaast kun je je koi karper ook, vooral in de wintermaanden, wat fruit geven zodat hun immuunsysteem weer versterkt wordt en ze minder vatbaar zijn voor ziektes.
Hoe kun je het beste je koi karper verzorgen?
Zorg ten eerste dat het water waar ze in zitten van goede kwaliteit is en niet te koud of te warm is. Je kunt ervoor zorgen dat je water schoon blijft door een filtersysteem te gebruiken en door regelmatig het water te verversen.
Op deze manier voorkom je dat er stoffen in het water komen waar je koi karper ziek van kan worden of die zijn groei kunnen beperken. Zorg er dus voor dat de kwaliteit van het water goed blijft.
Ook kun je het beste je vissen zo voer geven van de beste kwaliteit. Dit voedsel heeft dan vele vitaminen, eiwitten, mineralen en andere voedingsstoffen zodat de weerstand van je koi karper goed blijft. Stop daarnaast ook niet teveel koi karpers in één vijver, want ze hebben natuurlijk genoeg ruimte nodig om rustig te kunnen leven.
Hoe oud kan een koi karper worden?
Gemiddeld wordt een koi karper tussen de twintig en de veertig jaar oud, maar een koi karper kan ook nog veel ouder worden dan veertig. Als je je koi heel goed verzorgd, kan hij ook wel zeventig jaar worden. Er wordt zelfs gezegd dat de oudste koi karper ooit wel meer dan tweehonderd jaar oud is geworden.
Hoe kun je een zieke koi karper herkennen?
Het is niet heel moeilijk om een ziekte koi karper te herkennen. Hij laat lusteloos gedrag zien of heeft vreemde plekken op zijn huid. Verder kan hij ook nog ander afwijkend gedrag vertonen zoals over de bodem heen schuren.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?
Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.