Home | Koi karper | Koi karper voer
koi karper voer

Koi karper voer

⏱ Leestijd: 5 minuten

Koi karpers werden voor het eerst gekweekt in de negentiende eeuw in Japan en sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit de viswereld. Ze komen niet echt in het wild voor, maar worden vooral gehouden in een vijver in de tuin. Je bent dan dus verantwoordelijk voor de koi en moet deze goed verzorgen en hem dus ook goed te eten geven.

Wat eet een koi karper?

Net als bij de mens hangt het van de leeftijd van de koi karper af wat hij precies eet. Als baby eet hij namelijk andere dingen dan een volwassen koi karper. Elke levensfase heeft dus ook een bepaald soort voedsel dat erbij hoort. Voor de optimale groei van de koi, moet je hem ook het juiste eten geven.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

Een baby koi kan de eerste paar dagen nog voedsel halen uit het eitje waar hij in zat. Daarna kun je verschillende soorten voedsel geven. Zo kun je bijvoorbeeld levende voeding geven, zoals watervlooien.

Deze kun je eventueel zelf kweken in een bak water. Dit wordt ook zo gedaan in de mudponds in Japan waar zij baby koi in op laten groeien. Zij zorgen dan voor zweefalgen en groen water en daar komt dan een organisme op af, waaronder watervlooien. Dit is de perfecte voeding voor kleine koi karpers, maar hier kunnen ze ook nog van eten wanneer ze al ouder zijn.

Een ander soort voedsel dat je baby koi karpers kunt geven, is speciale koi voeding. Voor baby’s is dit dan een korrel die zo fijn is dat het bijna poeder is. Hoe groter de koi is, hoe groter de korrel ook kan zijn.

Hier zitten dan veel eiwitten en andere stoffen in waar de koi karper goed van gaat groeien. Als je twijfelt over het voedsel dat je je koi moet geven, dan kun je best van beiden een beetje geven. Zo weet je namelijk zeker dat ook de kleinste koi nog het juiste voedsel binnen krijgt.

Als een koi karper dan groter wordt, kun je hem ook ander voeding geven. Zo kun je bijvoorbeeld regenwormen, hart mosselen, sla of garnalen geven. Een koi karper groeit over het algemeen sneller als het iets warmer is en hij heeft in deze periode dan ook meer voedsel nodig. Je kunt, als het nodig is, dan ook zijn dieet aanvullen met supplementen.

Wanneer het buiten koud is, heeft een koi over het algemeen meer moeite om zijn voedsel goed te verteren. Het is belangrijk dat je dan dus voedsel geeft dat gemakkelijk te verteren is. Als het water onder de zes graden komt, moet je de koi karper niet meer voeden.

Dit zorgt namelijk voor een aanslag op de energiereserves van de vis omdat hij dan heel veel moeite moet doen om het eten te verteren. Daarom moet er bij lage temperaturen ook voedsel gegeven worden dat licht verteerbaar is. Bovendien zal een koi karper bij zulke lage temperaturen geen voedingsstoffen meer opnemen, terwijl er wel afvalstoffen in het water komt waardoor het water weer vies wordt.

De regels bij het voeden van een koi karper

Als het heel koud is, dan eet een koi karper niet meer en hoef je hem dus ook niet te voeren. Bij watertemperaturen tussen de zes en tien graden, kun je de koi één keer in de twee dagen licht verteerbaar voedsel geven.

Als de temperatuur van het water iets warmer wordt, namelijk tussen de tien en de vijftien graden, dan kun je hem een keer op een dag voedsel geven. Ook dit moet licht verteerbaar zijn.

Als het water dan een temperatuur heeft tussen de vijftien en de twintig graden, dan kun je de koi meerdere keren per dag eten geven. Het voedsel mag dan ook veel eiwitten bevatten. Als de temperatuur nog hoger wordt, dan kun je ook meerdere malen per dag je koi eten geven. Je kunt dan ook kiezen voor kleurvoer, waardoor de kleuren van de karper nog mooier worden.

Leer alles over Koi Karpers

In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.

Klik hier om het handboek te bekijken →

voer voor koikarpers

Kleurvoer

Je kunt ervoor kiezen om je koi karper kleurvoer te geven, maar veel mensen zijn hier erg terughoudend in. Dat komt omdat kleurvoer het nadeel heeft dat het de groei van de koi negatief kan beïnvloeden.

Een tamme koi

Een van de redenen waarom koi karper zo populair zijn om te houden, is omdat je ze redelijk tam kunt maken. Je kunt een koi karper dan zo trainen dat hij het voer herkent en dat dat ze naar jou komen zwemmen wanneer je richting de vijver loopt. Het is zelfs mogelijk om de koi dan uit je hand te laten eten, hoe leuk is dat!

Vijf veelgestelde vragen over koi karpers

Waarom is het belangrijk dat een koi karper goed eet?

Met de juiste voeding kan een koi karper zo snel mogelijk heel goed groeien. Dat is zeker voor kwekers erg belangrijk, want dan levert hun koi karper ook weer meer geld op. Daarnaast zitten er belangrijke stoffen in het voedsel waardoor hun immuunsysteem sterker kan worden.

Waarom moet je koi karpers niet te veel eten geven?

Het voeren van de koi karper is een heel precies werkje. Als je koi karpers te weinig eten geeft, hebben ze natuurlijk honger en komen ze voedsel te kort. Maar het is ook niet goed om ze te veel eten te geven.

Een koi karper heeft namelijk geen maag, maar een maagdarmkanaal. Als je dan te veel voer in het water strooit, dan zal de koi karper die niet allemaal op kunnen en blijft het drijven in het water. Hierdoor wordt het water vies en kan de vis ziek worden. Je kunt dus het beste kleine porties geven, meerdere keren per dag. Op deze manier kan de koi het eten namelijk veel beter verteren, waardoor er minder voedsel in het water achterblijft.

Wat eet een koi karper in het wild?

Een koi karper zul je niet zo snel zien in het wild omdat deze daar niet van nature voorkomen. Als ze wel in het wild leven, zijn ze de hele dag bezig met het zoeken van voedsel.

Als baby koi karpers in het wild net uit zijn gekomen, zullen ze voornamelijk algen en zoöplankton eten. Hoe groter ze worden, hoe gevarieerder ze ook gaan eten. Een volwassen koi eet dan bijvoorbeeld insecten, visseneitjes, zaden, overblijfselen van dode vissen of planten.

Kan een koi karper ook voedsel voor mensen eten?

Ja, dat kan. Een koi karper kun je bijvoorbeeld hardgekookt eigeel geven. Dit moet je dan wel nog fijnmalen voordat je het in de vijver gooit. Verder kan hij dus ook gewoon sla of bijvoorbeeld garnalen eten.

Wat nou als ik vergeet om een koi karper eten te geven?

Dat is natuurlijk niet handig, zeker wanneer dit regelmatig voorkomt. Gelukkig heb je hier machines voor. Zo’n machine geeft dan jouw koi karper automatisch voer. Zo weet je dus zeker dat je koi karper eten krijgt en dat hij precies de goede hoeveelheid krijgt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!