Home | Koi karper | De witte koi karper
witte koi karper

De witte koi karper

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een koi karper staat natuurlijk bekend om haar mooie kleuren. De meeste zijn wit met rood en vaak hebben ze ook nog een zwarte kleur. Hoe meer kleuren, hoe mooier de vis wordt en hoe meer geld hij over het algemeen ook waard is. Toch hebben niet alle koi karpers al deze kleuren, er zijn namelijk ook koi karpers die helemaal wit zijn.

Verschillende soorten witte koi karpers

Er zijn natuurlijk sowieso veel verschillende soorten koi karpers, maar ook als je kijkt naar de witte karpers heb je nog verschillende soorten. Deze hebben allemaal hun eigen kenmerken, maar hebben één ding overeen: namelijk hun witte kleur. De verschillende soorten witte koi karpers worden hieronder uitgelegd.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

De Shiro

Elke soort koi karper heeft natuurlijk een eigen naam en de witte koi karper dus ook. Deze wordt de Shiro genoemd. De vissen worden meestal vernoemd naar de kleur en omdat de koi karper een Japanse vis is, wordt hij vernoemd naar de kleur in het Japans. Wit in het Japans betekent dus Shiro.

De Shiro Ogon

Dit is ook een soort witte koi karper, maar deze heeft een witte metallic kleur. Het speciale aan deze soort witte koi karper is dat hij geen schubben heeft. Hierdoor heeft hij een leerachtige huid. Meestal is een Ogon goud of zilverkleurig. Een andere benaming voor de Shiro Ogon is de Parrachina.

De Shiro Muji

Daar tegenover heb je ook nog de Shiro Muji. Dit is ook een witte koi karper, maar deze heeft geen metaalachtige kleur. De Shiro Muji is dus een gewone witte koi karper. In Japan wordt deze soms meteen afgemaakt bij de geboorte omdat een koi karper meestal gehouden wordt door zijn mooie kleuren. Op deze manier wordt dan voorkomen dat de albino-koi karper zich voor gaat planten en er nog meer witte koi karpers komen.

De Shiro Matsuba

Dit is een witte koi karper, maar hij is heel erg zeldzaam. Dit komt doordat hij een zwarte dennenappel achtige tekening op de schubben van de rug heeft. Deze wordt ook wel de Gin Matsuba genoemd.

De Hikarimono

Hikari betekent metaalkleurig en mono betekent één kleur. Ook de Hikarimono is een Ogon. Ogons zijn erg populair, dus ze worden ook veel gekweekt. Het is belangrijk dat ze over hun hele lichaam dezelfde tint hebben, van de kop tot de staart, en ze mogen dus geen vlekken hebben.

De Tancho koi

Dit is een koisoort die erg gewild is. Helaas zie je bijna nooit een echt goede tancho omdat deze moet voldoen aan een aantal eisen. Zo moet hij bijvoorbeeld echt over zijn hele lichaam sneeuwwit zijn. Daarnaast moet hij wel een fel rode ronde stip op zijn kop hebben.

De eenkleurige koi karper

De meeste koi karpers hebben verschillende kleuren. Zo kan hij bijvoorbeeld wit als basiskleur hebben terwijl hij verder nog zwarte of rode vlekken heeft. Pas later is de eenkleurige koi karper gekomen. De witte koi karper, de Shiro Muji, is ontstaan uit kruisingen van de Kohaku’s. Tegelijkertijd heb je ook een rode koi karper, een Benigoi, en een gele koi karper: de Kigoi.

koikarpers wit

De huid van een koi karper is erg belangrijk, ook bij een witte koi karper. Zo zal een vis die een sneeuwwitte huid heeft, meer geld waard zijn omdat dit mooier is. Een troebele huid, of eentje met vlekken, zal minder geld waard zijn. De verschijning van de vis is wat geld opbrengt: hoe mooier, hoe beter. Ook de manier waarop de vis zich door het water beweegt is belangrijk.

Vijf veelgestelde vragen over de witte koi karper

Zijn er ook witte koi karpers met vlekken?

Jazeker, een heleboel zelfs. Zo heb je bijvoorbeeld de Shiro Bekko. Dit is een witte koi karper met zwarte vlekken. De bekendste is natuurlijk de Kohaku. Dit is een koi karper die wit als basiskleur heeft en die rode vlekken over zijn lichaam heeft. Het is ook nog het beste als de vinnen wel helemaal wit zijn.

Zijn witte koi karpers veel geld waard?

Dit hangt af van de soort koi karper. Zo heb je bijvoorbeeld wel de Shiro Matsuba, die erg zeldzaam is en dus ook meer geld waard is. Maar een koi karper wordt meestal gehouden om zijn mooie kleuren en het is niet voor niets dat helemaal witte koi karpers in Japan meteen afgemaakt worden. Een witte koi karper is namelijk minder populair en daarom ook een stuk minder waard. Je hebt wel iets mooiere koi karpers die bijvoorbeeld een metaalachtige kleur hebben. Deze zijn wel weer meer geld waard.

Heeft een koi karper altijd een witte ondergrond?

Nee, dat hoeft niet zo te zijn. Je hebt wel koi karpers die wit als basiskleur hebben en verder voorzien zijn van vlekken met andere kleuren. Er zijn echter ook koi karpers die een rode of een zwarte kleur als basiskleur hebben en andere kleuren als vlekken hebben. Zo heb je dus een koi karper die wit is met zwarte vlekken, maar je hebt ook een koi karper die zwart is en voorzien is van witte vlekken.

Zijn witte koi karpers zeldzaam?

Nee, witte koi karpers zijn niet per se zeldzaam. Wel heb je bepaalde soorten die iets speciaals hebben en die wel zeldzaam zijn. Een goed en bekend voorbeeld hiervan is de Shiro Matsuba met de zwarte dennenappel achtige tekening op de schubben van zijn rug.

Welke andere aspecten van een koi karper zijn belangrijk?

Een koi karper staat natuurlijk bekend om zijn mooie uiterlijk en dit bepaalt ook voor een groot deel de prijs van de vis. Toch zijn er nog veel andere aspecten die belangrijk zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de lichaamsbouw die de vorm van een torpedo moet hebben. Ook de kwaliteit van de huid is heel belangrijk.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!