Home | Koi karper | Zwarte koi karpers
zwarte koi karper

Zwarte koi karpers

⏱ Leestijd: 4 minuten

Koi karpers staan bekend als siervissen en dit komt met name door hun verschillende kleuren. In Azië zijn de karpers net zo lang geteeld totdat er kapers kwamen met speciale kleuren. Zij worden koi karpers genoemd. Inmiddels zijn er dan ook verschillende soorten koi karpers met allemaal hun eigen kenmerken. Zo heb je ook een zwarte koi karper.

Een zwarte koi karper

Doordat er op een gegeven moment in de geschiedenis allerlei verschillende soorten karpers samen kwamen, kon er ook flink gemixt worden. Hieruit is ook de zwarte karper ontstaan, die ook wel de Magoi wordt genoemd. Er zijn dan ook weer verschillende soorten Magoi’s, de Tetsu Magoi, de Doro Magoi en de Asagi Magoi.

Tegenwoordig zie je steeds minder zwarte koi karpers. Dat komt omdat het gebruik van de Magoi niet meer toe is gestaan bij het kweken van koi karpers. De reden hiervoor is dat de Magoi erg gevoelig is voor het Koi Herpes Virus. Maar als je goed kijkt dan zie je in elke karper iets van de Magoi terug.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

De Tetsu Magoi

Dit is een matzwarte tot grijze karper met een zwarte ondergrond. Tetsu betekent ijzer. Deze variant heeft geleid tot het ontstaan van de Showa en de Ki Utsuri. Het zwart van deze koi karper is erg mooi.

De Doro Magoi

Dit is een matbruine karper die een hele volumineuze lichaamsbouw heeft. Doro betekent modder. Waarschijnlijk is deze variant van de koi karper voorgekomen uit de hierboven genoemde Tetsu Magoi.

De Asagi Magoi

Tegenwoordig is de Asagi lichtblauw of donkerblauw, maar deze variant stamt af van de Asagi Magoi. Deze variant is de voorouder van veel verschillende soorten koi karpers die je tegenwoordig ziet, zoals de Kohaku en de Shiro Bekko.

Gekleurde zwarte koi karpers

Natuurlijk zijn er ook nog koi karpers die niet helemaal zwart zijn, maar die wel deels zwart zijn. Het gaat dan om een zwarte koi karper met vlekken die een andere kleur hebben. Er zijn verschillende varianten hier van.

De Showa koi

De Showa heeft drie kleuren, namelijk zwart, wit en rood. Het zwart mag bij deze variant overheersen, maar het moet wel echt zwart zijn en dus niet een lichte soort zwart. Deze variant is wel één van de weinige soorten die in de loop der jaren van kleur kan veranderen.

De Utsurimono koi

Deze variant heeft zwart als basiskleur en is voorzien van grote witte vlekken. Het is dus een zwart witte koi karper. De witte vlekken mogen echter niet te veel overheersen en de vinnen van deze koi karper moeten altijd zwart zijn. De vlekken van een Utsurimono hoeven trouwens niet per se wit te zijn, maar ze kunnen ook rood of geel zijn.

Leer alles over Koi Karpers

In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.

Klik hier om het handboek te bekijken →

koikarpers in het zwart

Vijf veelgestelde vragen over zwarte koi karpers

Zijn zwarte koi karpers veel waard vergeleken met andere soorten?

Het is moeilijk om te zeggen of een zwarte koi meer geld waard is. Er zijn namelijk zwarte koi karpers die enkele honderden euro’s waard zijn, maar er zijn ook varianten die misschien wel een paar tientjes waard zijn. Het ligt vooral aan de bouw, de kweker en de leeftijd van de vis.

Hoe vaak kom je een zwarte koi karper tegen?

Een echt zwarte koi karper zul je helaas niet meer zoveel tegenkomen. Dit komt voornamelijk omdat ze dus niet meer gefokt mogen worden. Wel heb je nog genoeg koi karpers die zwart als basiskleur hebben, maar ook vlekken hebben van andere kleuren.

Zijn er ook koi karpers met zwarte vlekken?

Ja, je hebt ook koi karpers die niet zwart als basiskleur hebben, maar juist zwarte vlekken hebben. Zo heb je bijvoorbeeld de Bekko, die wit is met zwarte vlekken. Verwar deze dus niet met de Utsurimono: de zwarte koi karper met witte vlekken. Het verschil is dat de zwarte kleur van de Utsurimono veel dominanter aanwezig is dan bij de Bekko.

Hoe komt de koi aan zijn naam?

Omdat de koi karpers in Japan zijn ontstaan, hebben ze ook allemaal Japanse namen. De kleur van de variant komt vaak terug in de naam. Zo betekent Karasu bijvoorbeeld dat de grondkleur van de vis zwart is. Sumi betekent dan weer zwarte vlekken.

Waarom verandert een koi van kleur?

Iets waar je rekening mee moet houden wanneer je een koi karper koopt, is dat de vis door zijn leven heen van kleur verandert. Dit is een natuurlijk proces en je kunt hier dus niks tegen doen. Ook wanneer het erg koud is in de winter, kan de kleur van de koi iets vervagen. Dit kan echter ook gebeuren wanneer het heel warm is in de zomer.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!