Home | Koi karper | Een koi karper in een aquarium
koi karper aquarium

Een koi karper in een aquarium

⏱ Leestijd: 5 minuten

Koi karpers staan bekend als siervissen. Ze hebben prachtige kleuren en patronen waardoor elke koi uniek is. Ze worden dan ook vaak gehouden in een vijver, maar ze worden ook wel eens in een aquarium gehouden. Dit is echter niet de ideale leefomgeving voor een koi. Lees snel verder voor alles wat je moet weten over een koi karper in een aquarium houden.

Kan een koi in een aquarium?

Het houden van een koi karper is veel ingewikkelder dan bijvoorbeeld een goudvis. Er komt namelijk meer bij kijken en ze hebben goede verzorging nodig. Over het algemeen wordt een koi karper in een vijver gehouden.

Een koi kan namelijk een meter lang worden en heeft daardoor veel ruimte nodig. Bovendien houd je meestal niet één koi, maar meerdere. Hierdoor moet je vijver dus nog groter zijn.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

Zulke grote aquariums zul je niet snel vinden en daarom is een koi niet geschikt om te houden in een aquarium. Het is wel mogelijk om een koi voor een korte tijd in een aquarium te houden. Hiervoor kun je dan verschillende redenen hebben.

Wanneer gebruik je een aquarium voor een koi karper?

Een koi ervaart heel snel stress en wanneer dit gebeurt, kan de gezondheid snel achteruit gaan. Deze stress kan door veel factoren ontstaan, waaronder verschil van water. Je kunt daarom het beste de koi alvast laten wennen aan het water van de vijver voordat hij daadwerkelijk in de vijver geplaatst wordt. Het verplaatsen van een koi moet namelijk erg rustig gebeuren.

Je kunt de koi dan, voordat je hem in de uiteindelijke vijver plaatst, eerst in een aquarium plaatsen. Hier doe je dan natuurlijk het water uit de vijver in, zodat hij er alvast aan kan wennen. Je kunt dan ook gemakkelijk de temperatuur regelen, zodat deze hetzelfde is als in de vijver. Na een tijdje kun je dan de koi overplaatsen naar de vijver.

Baby koi kweken

Het is het verstandigste om baby koi niet meteen in een vijver te plaatsen, maar om deze op een afgezonderde plek op te laten groeien. Let er wel op dat je het water in het aquarium regelmatig ververst.

Je kunt dus niet kiezen voor een klein aquarium filter, maar dit moet echt groot en krachtig zijn. De beste temperatuur om baby koi op te kweken, is twintig graden. Daarnaast moest deze temperatuur ook steeds hetzelfde blijven en mag hij dus niet teveel schommelen.

Het beste is om de koi op het begin dus in het aquarium te laten. Als ze groter worden, dan zullen ze ook meer ruimte nodig hebben. Je moet ze niet te lang in een aquarium laten, want hier hebben ze minder ruimte waardoor ze ook minder hard groeien.

Je kunt in principe koi karpers in een vijver zetten wanneer ze zo’n zes centimeter zijn. Als je echt alles uit het groeiproces van je koi wil halen, dan kun je ze het beste in de eerste winter nog in het aquarium houden. Het water van een vijver koelt namelijk af waardoor de koi ook minder gaat eten, wat ertoe leidt dat hij ook minder hard groeit.

Een zieke koi

Een andere reden om een koi karper in een aquarium te houden, is om hem te isoleren. Zodra je merkt dat een koi zich raar gedraagt of als hij er raar uit ziet, kun je hem het beste meteen uit de vijver halen. Als hij dan ziek is, kan hij namelijk op deze manier zo min mogelijk andere vissen aansteken. Het laatste wat je wil is natuurlijk dat de rest van je koi karpers ook ziek worden.

Leer alles over Koi Karpers

In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.

Klik hier om het handboek te bekijken →

koikarpers in een aquarium

Je kunt het dus aan het gedrag merken als een koi ziek is, als hij bijvoorbeeld steeds over de bodem van de vijver schaaft. Maar je kunt het ook aan hem zien. Als hij bijvoorbeeld last heeft van rare plekken op zijn huid of de vinnen of kieuwen worden aangetast.

Gelukkig zijn de meeste koi ziektes redelijk makkelijk te behandelen. Je kunt de koi dan een paar weken in het aquarium houden, terwijl hij weer herstelt. Als hij dan helemaal herstelt is, kan de koi weer terug de vijver in. Bovendien is het ook een stuk makkelijk om de koi te behandelen wanneer hij in zijn eentje in een apart aquarium zit.

Paaien

Een andere reden om een aquarium te gebruiken, is om koi karpers hierin te laten paaien. Zo heb je namelijk meteen alle eitjes bij elkaar en hoef je deze dus niet te verzamelen. Je moet er dan wel op letten dat je de kois weer terug in de vijver zet wanneer ze klaar zijn, want anders kunnen ze de eitjes opeten. Je kunt speciale paaiborstels in het aquarium plaatsen waar de eitjes zich kunnen nestelen.

Vijf veelgestelde vragen over koi karpers in aquariums

Hoe groot moet een aquarium ongeveer zijn?

Een vijver voor een koi karper moet al heel groot zijn, dus dan moet een aquarium voor een koi karper ook heel groot zijn. Zeker wanneer je de koi karper echt voor lange tijd in een aquarium wil bewaren, moet deze erg groot zijn. Een vijver moet minstens anderhalve meter diep zijn, dus een aquarium ook. Als je de koi maar voor een korte tijd in een aquarium wil laten, dan hoeft hij minder groot te zijn.

Waar moet je op letten bij een aquarium voor je koi?

Natuurlijk moet het aquarium groot genoeg zijn, zodat je koi voldoende ruimte heeft om te bewegen. Iets anders waar je goed op moet letten, is dat de kwaliteit van het water goed is. Wanneer de kwaliteit achteruit gaat, kan de gezondheid van de koi namelijk ook snel achteruit gaan. Het water kun je goed op kwaliteit houden door het regelmatig te verversen en door een goed filtersysteem te plaatsen.

Is een aquarium beter dan een vijver voor een koi karper?

Over het algemeen is het voor de koi karper beter om in een vijver te leven dan in een aquarium. Hier voelt hij zich het meeste thuis en heeft hij de meeste ruimte om zich te bewegen. Daarnaast is het in een vijver ook makkelijker om meerdere kois te plaatsen, zodat hij niet alleen is.

Waar moet je op letten wanneer je een koi in een aquarium houdt?

Een kleine koi in een kleine vijver wordt uiteindelijk ook minder groot dan wanneer hij in een grote vijver leeft. Met een aquarium is dit dus hetzelfde. Als je wil dat je koi groot wordt, dan kun je hem waarschijnlijk beter niet in een aquarium houden.

Zijn grote koi karpers ook geschikt voor aquariums?

Dit hangt af van de grootte van het aquarium. Als deze heel erg groot is, dan is hij ook geschikt voor koi karpers. Als dat niet het geval is, dan kun je misschien je koi beter in een vijver doen waar hij meer ruimte heeft.

Een koi karper kan namelijk behoorlijk groot worden, waardoor hij veel leefruimte nodig heeft. Bovendien heb je meestal ook niet één koi, maar meerdere, waardoor je nog meer ruimte nodig hebt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!