Home | Koi karper | De prijs van de koi karper
prijs van een koi karper

De prijs van de koi karper

⏱ Leestijd: 5 minuten

Koi karpers zijn prachtige vissen en staan bekend om hun mooie kleuren, maar ze staan ook bekend om hun prijs. Deze vissen kunnen namelijk ontzettend duur zijn. De prijzen kunnen zelfs ruim boven de duizend euro uit komen. Gelukkig is dat niet altijd zo. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over de prijs van een koi karper.

Zoveel kost een koi karper

Echt niet alle koi karpers zijn duizenden euro’s waard. Zo kun je namelijk ook gewoon kois kopen vanaf €15,-. Het is dus maar net wat je zelf wil. Er zijn ook koi karpers die een paar tientjes of een paar honderd euro kosten. Sommige koi karpers zijn nou eenmaal veel geld waard en de factoren die hier een rol in kunnen spelen, worden hieronder uitgelegd.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

De kwaliteit van de huid

Een koi karper is natuurlijk een echte siervis en wordt uitgekozen op zijn huid. De kleuren moeten dus ook heel helder zijn. Het is het beste als het wit echt sneeuwwit is en het rood een mooie dieprode kleur heeft. Daarnaast vindt men het ook het beste als kleuren zo dik zijn dat de schubben die op de huid liggen niet te onderscheiden zijn.

Het patroon van de vis

De kleuren moeten fel en dik zijn, maar ze moeten ook in een mooi patroon liggen. De vlekken moet mooi verdeeld zijn en een duidelijke rand hebben. Daarnaast moeten de vlekjes ook niet te klein zijn, omdat de huid dan troebel en rommelig wordt.

De lichaamsbouw van de vis

Ook in de vissenwereld is er een ideale lichaamsvorm en bij de koi karper is dit natuurlijk ook zo. Het is het beste als een koi karper de vorm van een torpedo heeft. Dat wil zeggen dat het gedeelte achter de kieuwen het breedste moet zijn en daarna richting de staart langzaam en geleidelijk smaller wordt.

De verschijning van de koi

Met de verschijning wordt de manier bedoeld waarop de vis zich door het water beweegt. Hij moet zich gracieus voortbewegen in het water. Koi karpers kunnen heel stil liggen en dan ineens snel weg zwemmen.

Hoe beter een koi karper aan al deze eisen voldoet, hoe duurder hij ook wordt. Hierdoor kan de prijs gemakkelijk oplopen tot boven de duizend euro per vis. Dat wil echter niet zeggen dat er geen mooie koi karpers te vinden zijn die een stuk goedkoper zijn.

Leer alles over Koi Karpers

In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.

Klik hier om het handboek te bekijken →

koi karpers prijzen

Rond deze tijd kun je het beste een koi karper kopen

Het klinkt misschien gek, maar ook de tijd van het jaar waarin je een koi karper koopt, heeft invloed op de prijs. Het is namelijk het beste om aan het einde van het jaar, zo rond september en oktober, een koi te kopen. Dit heeft twee verschillende redenen.

Wanneer je een nieuwe koi koopt, moet je deze natuurlijk verplaatsen naar jouw vijver. Dit zorgt voor veel stress bij de vis, onder andere door het verschil in temperatuur van het water en de kwaliteit van het water. Vanaf september koelt het water wat af, waardoor er minder parasieten in het water zitten en de kwaliteit dus beter is.

Een andere reden is dat er rond deze maanden vaak een ‘sale’ is bij de koi verkopers. De dealers krijgen namelijk in november en december vaak weer nieuwe koi karpers uit Japan en er moet natuurlijk wel genoeg ruimte zijn, dus dan moeten de oude vissen verkocht zijn. Deze doen ze dan vaak dus goedkoper weg.

De levensduur van een koi karper

Een koi karper is natuurlijk wel wat anders dan een goudvis en leeft veel langer. Hij wordt gemiddeld tussen de twintig en de veertig jaar oud, maar hij kan zelfs nog veel ouder worden dan dit. Een koi karper kan dan misschien wel veel geld kosten, maar je zult er dus ook vele jaren plezier van hebben.

Vijf veelgestelde vragen over de koi karper

Hoe duur was de duurste koi karper ooit?

De duurste koi karper ooit had de naam S Legend en werd geveild voor ruim €1.500.000 op een veiling in Japan. Het was een prachtige Kohaku en hij werd geveild op de Sakai Fish Farm.

Waarom is een koi karper soms zoveel geld waard?

Dit heeft meerdere oorzaken. Het houden van koi karpers wordt steeds populairder en dankzij hun imago dat ze veel geld waard zijn, worden ze ook steeds duurder. Daarnaast blijft een koi karper vaak erg lang leven, zoals hierboven is al benoemd. Een koi karper kun je makkelijk tam maken zodat hij uit je hand eet, iets wat veel mensen ook erg leuk vinden.

Hoe wordt de prijs van de koi karper bepaald?

Degene die de koi karper verkoopt, bepaalt natuurlijk de prijs. Dit doet hij aan de hand van het uiterlijk en bepaalde kenmerken van de koi karper. Op een veiling wordt de prijs van de koi karper bepaald door de koper, want die geeft aan hoeveel hij voor de vis wil betalen.

Waar koop je een koi karper?

Je hoeft natuurlijk niet helemaal naar Japan of naar een speciale veiling om een koi karper te kopen. Er zijn in Nederland ook genoeg plekken waar je een koi karper kunt kopen. Dit kan bijvoorbeeld gewoon in een tuincentrum, maar ook bij een speciale koi kweker of een vijverspeciaalzaak.

Speelt de leeftijd van de koi een rol in de prijs?

De leeftijd van de koi karper speelt zeker een rol in de waarde ervan. Zo zijn oudere vissen minder waard omdat ze natuurlijk minder lang leven, maar ook omdat de kleuren dan minder fel worden. Baby’s zijn vaak ook redelijk goedkoop omdat je nog niet weet hoe ze er precies uit komen te zien en hoe groot ze worden. Als de verwachting is dat de baby groot en heel mooi wordt, dan is hij vaak ook een stuk duurder.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!