Home | Koi karper | Een koi karper kopen
koi karper kopen

Een koi karper kopen

⏱ Leestijd: 5 minuten

De koi staat er niet alleen om bekend dat hij erg mooi is, maar ook dat hij erg duur kan zijn. Gelukkig is niet elke koi heel prijzig en kan eigenlijk iedereen ze aanschaffen. De prijs van de koi hangt af van de soort en hoe goed hij aan de eisen van die variant voldoet. Hoe zeldzamer, mooier, of beter de koi is, hoe duurder hij ook wordt.

De kosten

De kosten van een koi kunnen flink uiteen lopen. Zo zijn er kois die maar een tientje of vijftien euro kosten, maar er zijn ook genoeg kois die honderden, duizenden of wel tonnen kosten. De duurdere koikarpers zijn meestal erg uniek en komen uit Japan, waar de koikarper ook officieel vandaan komt.

Wanneer een koi groot is en mooie patronen en kleuren heeft, kan hij al snel een paar duizend euro waard zijn.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

Hier moet je op letten als je een koi gaat kopen

Wanneer je op jacht gaat voor een nieuwe koi, is het natuurlijk het meest belangrijke dat je weet wat je ongeveer wil hebben en wat jij het mooiste vindt. Je wil natuurlijk wel een goede koi kopen, en het is daarom belangrijk om op een aantal dingen te letten.

Een koi moet namelijk aan een aantal eisen voldoen, wil hij ‘goed’ zijn. Te beginnen met de lichaamsbouw van de vis. Deze moet de vorm van een torpedo hebben. Dat wil zeggen dat hij achter zijn kieuwen het breedst moet zijn en geleidelijk aan smaller moet worden richting de staart. De kop moet even lang zijn als dat hij breed is. Hoe beter de vorm, hoe hoger de prijs van de koi is.

Een andere factor die een rol speelt in de prijs van de koi, is de kwaliteit van de huid. Hiermee wordt dan vooral de helderheid van de kleuren bedoeld. Het wit moet dan echt sneeuwwit zijn en het rood heel fel. Je moet er wel rekening mee houden dat door de jaren heen of dankzij de leefomstandigheden van de vis de kleuren op de huid kunnen veranderen. Het is het beste wanneer de vlekken van een koi goed verdeeld zijn over het lichaam.

Daarnaast moeten ze ook niet te klein zijn, want dat kan er slordig uit gaan zien. Hiervoor is het ook belangrijk dat de randen van de vlekken heel duidelijk te zien zijn. Tot slot speelt ook de gratie van de vis een rol in de prijs. Dit is hoe soepel de vis zich door het water beweegt.

De tijd van het jaar

Iets waar veel mensen niet meteen aan denken wanneer ze een nieuwe koi gaan kopen, is dat ook de tijd van het jaar een rol speelt in de prijs. De kois zijn namelijk het goedkoopste in het najaar, in de maanden september en oktober.

Dit komt omdat de dealers meestal in november of december nieuwe koikarpers uit Japan krijgen. In de maanden daarvoor is er dan een sale zodat er genoeg ruimte is voor deze nieuwe vissen.

Bovendien is het ook het beste voor de vis om in deze tijd van het jaar een koi te kopen. Je moet hem na aankoop natuurlijk naar je eigen vijver verplaatsen en dit kan zorgen voor stress bij de vis. Dit komt door het vervoer van de vis en het verschil in het water. In het najaar is het al iets afgekoeld en het water dus ook, waardoor er minder parasieten zijn. Hierdoor is de kwaliteit van het water het best en zal de koi dus zo min mogelijk stress ervaren.

Koop hier je koi

Er zijn verschillende plekken waar je terecht kunt als je een koikarper wil kopen. Je hoeft niet per se helemaal naar een Japan of een veiling als je een mooie koi wil hebben. Je kunt namelijk ook gewoon terecht bij een dealer, een vijverspeciaalzaak, een hobbykweker, een speciale koi winkel of een tuincentrum. De prijzen van een koi liggen bij een vijverspeciaalzaak over het algemeen een stuk lager dan wanneer je er eentje bij een dealer koopt.

Leer alles over Koi Karpers

In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.

Klik hier om het handboek te bekijken →

kopen van koi karpers 

Vijf veelgestelde vragen over het kopen van een koi karper

Wat kost een koi karper minimaal?

Een koi karper hoeft echt helemaal niet zo duur te zijn. Je hebt namelijk ook gewoon kois die maar een tientje of vijftien euro kosten. Je kunt het dus zo duur maken als je zelf wil.

Hoe duur was de duurste koi karper ooit?

In het najaar van 2018 werd in Japan op de Sakai Fish Farm een koi karper geveild die ruim €1.500.000 waard is. Dit was een hele mooie Kohaku met witte en rode kleuren en hij had de naam S Legend.

Wanneer kun je het beste een koi karper kopen?

Je kunt het beste even wachten met het kopen tot de koi karper geen baby meer is. Op deze manier kan de vis rustig opgroeien. Daarnaast kun je op het begin nog niet zo goed zien hoe de koi karper er uiteindelijk uit komt te zien en dat is natuurlijk wel iets dat je wil weten wanneer je een koi karper koopt.

Waar moet ik rekening mee houden als ik een koi karper koop?

Als je overweegt om een koi karper te kopen, zijn er ook nog andere dingen waar je rekening mee moet houden. Het is namelijk belangrijk dat de koi karper een vijver heeft waar hij voldoende ruimte heeft om rond te kunnen zwemmen. Daarnaast kost het plaatsen en onderhouden van een vijver ook veel geld. Ook moet je je koi karpers natuurlijk voeren, wat ook weer geld kost.

Moet je naar Japan om een goede koi karper te kopen?

De koi karper komt officieel uit Japan en de kans dat je daar een mooier exemplaar vindt dan hier in Nederland is erg groot. Dat betekent natuurlijk niet dat je helemaal naar Japan moet om een mooie koi karper te kunnen kopen, want er zijn genoeg plekken in Nederland waar je terecht kunt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!