Home | Koi karper | Baby koi karper
baby koi karper

Baby koi karper

⏱ Leestijd: 6 minuten

Toen de Japanners heel vroeger begonnen met het kweken van karpers, kwam daar de koi karper uit. Inmiddels is het uitgegroeid tot een hele populaire vissoort die veel mensen houden vanwege hun mooie kleuren. Maar voordat deze vissen zo groot en mooi zijn, zijn het natuurlijk eerst kleine visjes. Lees in dit artikel alles dat je moet weten over baby koi karpers.

Hoe planten koi karpers zich voort?

De voortplanting van koi karpers heet paaien. Een vrouwtjes koi karper legt zo’n tienduizend eitjes in één keer. Dat is natuurlijk ontzettend veel. Het vrouwtje legt deze eitjes meestal in de lente als het weer wat warmer wordt buiten en dus de temperatuur van het water in de vijver ook stijgt.

Deze temperatuur is dan meestal rond de negentien of twintig graden Celsius. Daarnaast gaan koi karpers vaak laat in de avond of vroeg in de ochtend paaien.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

De paaitijd begint dus ongeveer in april en duurt tot en met het midden van de zomer. Als een koi karper wil gaan paaien, kun je dit heel makkelijk herkennen. De mannetjes gaan namelijk sneller dan gewoonlijk achter de vrouwtjes aan zwemmen om ze op te jagen.

De vissen, en vooral de mannen, worden steeds wilder. Soms gaan ze ook echt tegen de vrouwtjes aan zwemmen. Het is verstandig om tijdens deze periode de vijver regelmatig in de gaten te houden, want soms gaat het er zo wild aan toe dat zo’n vrouwtjes koi karper naast de vijver komt te liggen.

Als het dan paaitijd is, legt het vrouwtje in een keer tienduizenden eitjes in de vijver. Deze kan ze ook ergens tegen aan zetten, zoals planten, de wand van de vijver of een speciale paaiborstel. Hier kunnen de eitjes zich dan in nestelen.

Het mannetje bevrucht deze eitjes dan door zijn sperma er overheen te verdelen. Het is wel belangrijk dat de ouders na de bevruchting niet in dezelfde vijver blijven als de eitjes, want zij eten die eitjes op. Verplaats deze dus zo snel mogelijk.

Ongeveer een week nadat de eitjes zijn bevrucht, komen de eitjes uit. Zo’n baby koi karper is dan maar zo’n vijf millimeter groot. Op het begin blijven ze nog vastzitten aan het omhulsel van de eitjes omdat hier voedsel in zit. Als ze iets groter zijn, zo’n acht millimeter, dan laten ze hun eitjes los en gaan ze zelf op zoek naar eten. Na ongeveer zes weken zou je baby koi karper zo’n 2,5 centimeter groot moeten zijn.

Een quarantainebak

Meestal worden baby koi gehouden in een afgesloten systeem zoals een opgroeibak of een quarantainebak. Dit zou ook goed kunnen in een aquarium. Het is namelijk belangrijk dat de baby koi opgroeien op een plek zonder volwassen koi karpers. Hier kun je de baby koi karpers dan een tijdje in bewaren. Dit kan een paar weken, maar ook een paar maanden.

Wat eten baby koi karpers?

In de natuur eten baby koi karpers vooral algen en plankton. Je kunt ze dit ook geven wanneer je ze in de vijver hebt. Het is natuurlijk zeer belangrijk dat je je baby koi karper goed voer geeft met veel eiwitten en hoogwaardige voedingsstoffen. Houd er rekening mee dat kleurvoer een negatieve invloed heeft op de groei van je baby koi karper.

Je kunt dus beginnen met levende voeding zoals watervlooien of plankton. Een andere optie is om ze speciaal voer te geven dat heel fijn is. De korrel is dan zo klein dat het bijna poeder is. Dit is nodig omdat een baby koi karper ook maar heel erg klein is. Als je koi karpers dan iets groter worden, kun je ze ook grotere korrels gaan geven.

Hoe kun je baby koi karpers het beste verzorgen?

Het is erg belangrijk dat je het water van de vijver regelmatig ververst, want dit bevordert de groei van de koi karper. Let er wel op dat het verse water dan dezelfde temperatuur moet hebben. Door het water regelmatig te verversen, haal je stoffen uit het water die de groei van de koi karper kunnen belemmeren.

Daarnaast moet je er ook nog rekening mee houden dat je nooit baby koi karpers bij andere kois kunt zetten zonder dat je ze eerst laat wennen aan het water. Geef ze eerst zo’n dertig dagen de tijd om ze te laten wennen aan het nieuwe water. Dit kan bijvoorbeeld in een quarantaine bak.

Geef je koi karper niet te veel eten. Hij heeft namelijk een maagdarmkanaal in plaats van een maag en wanneer er teveel voer in het water zit, zal dit in het water blijven drijven waardoor het vies wordt. Het is belangrijk dat een koi karper veel ruimte heeft in de vijver. Als hij namelijk gewoon genoeg ruimte heeft, dan zal hij ook een stuk groter worden later.

Het water van de vijver

Je kunt babykoi het beste kweken in water dat een temperatuur heeft van 20-25 graden. Wanneer het water kouder is dan twintig graden, zullen ze ook minder eten waardoor ze dus ook minder hard groeien. Het is ook onnodig om het water extra warm te maken, want dit levert geen extra groei op. Het enige dat dan groeit, is je energierekening.

Koi karpers kweken

Je hebt er natuurlijk wel wat invloed op hoe de baby koi karpers eruit komen te zien. De baby wordt namelijk een mix van de twee ouders. Dus wanneer deze een mooie rode en witte kleur hebben, zal de baby dit ook hebben.

Als de ouders geen zwart of blauw in zich hebben, zal de baby dit ook niet hebben. Op deze manier kun je dus een beetje bepalen hoe de baby koi karper eruit komt te zien en welke kleuren hij wel of niet heeft.

Leer alles over Koi Karpers

In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.

Klik hier om het handboek te bekijken →

koi karper babys

Vijf veelgestelde vragen over baby koi karpers

Hoeveel baby’s worden er in één keer geboren?

Omdat een koi karper heel veel eitjes legt, komen er natuurlijk ook heel veel baby’s uit. Het kan dus zo zijn dat er duizenden baby koi karpers uit één nestje komen.

Wat is de gemiddelde prijs van een baby koi karper?

Je hebt baby koi karpers in elke prijsklassen. Zo zijn er soorten die je kunt kopen vanaf een tientje, maar er zijn ook koi karpers die al meteen enkele honderden of duizenden euro’s kosten.

Wat heeft invloed op de prijs van een baby koi karper?

De plek waar je de koi karper koopt heeft ten eerste al invloed op de prijs. De prijzen van koi karpers op speciale veilingen in Japan liggen natuurlijk veel hoger dan wanneer je in Nederland ergens een koi karper koopt. Daarnaast spelen het soort en dus het uiterlijk van de vis ook een grote rol in de prijs. Hoe groter de koi karper is en hoe mooier zijn patronen zijn, hoe meer hij meestal ook waard is.

Wanneer is een baby koi karper volwassen?

Als een koi karper geslachtsrijp is, dan is hij klaar om zich voor te planten. Een mannetje is dit wanneer hij zo’n twee jaar oud is. Een vrouwtje is dit iets later, namelijk op een leeftijd van ongeveer drie jaar.

Wat kun je doen als je koi karpers niet willen paaien?

Het klinkt misschien een beetje gek, maar een lichte stress of een kleine verandering van de omgeving kan ervoor zorgen dat de koi karpers zich voort gaan planten. Een onweersbui kan hier bijvoorbeeld voor zorgen omdat er dan een verandering is in de luchtdruk. Je kunt ook zelf dingen ondernemen. Zo kun je bijvoorbeeld gras of een paaiborstel gebruiken in je vijver om het paaien te stimuleren.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!