Home | Koi karper | Kleine koi karpers
kleine koi karpers

Kleine koi karpers

⏱ Leestijd: 6 minuten

Een koi karper is een echte siervis en staat bekend om zijn mooie kleuren. Hoe mooier de kleuren en het patroon van de vis is, hoe meer geld hij ook waard is. Een andere factor die een grote rol speelt in de prijs van de vis, is de grootte.

Zo is een grote koi karper vaak veel meer waard dan eentje die maar klein zal blijven. Toch worden koi karpers ook vaak voor grote bedragen verkocht terwijl ze nog klein zijn. Lees hier alles dat je moet weten over kleine koi karpers.

Baby koi karpers

Laten we beginnen bij het begin: een baby koi karper. Wanneer hij wordt geboren, is hij maar zo’n vijf millimeter lang. Na een paar weken zijn ze dan een centimeter groot en na zo’n zes weken zijn ze ongeveer 2,5 centimeter groot.

Soms zijn ze op dit moment al groter, bijvoorbeeld zo’n vier of vijf centimeter. Als koi karpers eenmaal volwassen en volgroeid zijn, kunnen ze soms wel een meter of zelfs nog langer zijn.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

Kleine koi karpers selecteren

Koi karpers worden soms wel met duizenden tegelijk geboren. Dit komt omdat een vrouwtje wel tienduizenden eitjes in één keer legt. Het is dan wel belangrijk dat je de ouders niet in hetzelfde water als de eitjes laat, want zij eten de eitjes namelijk gewoon op. Om dus meer baby’s te krijgen, is het verstandig om de ouders uit de vijver of bak te halen wanneer zij klaar zijn met paaien.

Je kunt er ook voor kiezen om de ouders wel in de bak te laten, zodat je minder koi baby’s krijgt. Als je dat niet doet, dan kun je dus wel duizenden koi baby’s tegelijk krijgen. Omdat het vaak niet mogelijk is om deze allemaal groot te brengen door gebrek aan ruimte of tijd, worden sommige koitjes meteen afgemaakt.

De mooiste en meest bijzondere vissen, die waarschijnlijk het meeste geld op gaan brengen, worden dan geselecteerd. Dit gebeurt meestal een paar weken nadat de kois zijn geboren.

Dit eten kleine koi karpers

Elke levensfase van een koi karper hoort ook een bepaald voedsel. Dat is op zich best logisch, want een volwassen persoon geef je ook geen babyvoeding en andersom geef je een baby ook geen biefstuk. Een baby koi karper geef je dus ook geen voer voor een volwassen koi karper. De eerste dag nadat een eitje uit is gekomen, heeft een baby koi nog geen eten nodig.

Vervolgens kun je voorzichtig beginnen met het voeren van de kleine koi. Het visje is dan nog maar heel erg klein, dus hij heeft ook maar heel weinig voedsel nodig. Je kunt het eigeel van en hardgekookt ei geven of plankton.

In het wild eten koi karpers namelijk ook levende dingen uit het water, zoals plankton of watervlooien. In principe kun je dit ook aan koi karpers geven als voedsel wanneer ze al volwassen zijn.

Natuurlijk kun je een kleine koi karper ook speciaal voer geven. Dit zijn dan bijvoorbeeld korrels, of als de koi karper nog heel klein is een soort poeder, waar eiwitten en andere belangrijkste stoffen in zitten. Zo kan de koi karper namelijk goed groeien, waardoor hij snel groot wordt en zijn immuunsysteem ook sterker wordt.

Je kleine koi karper overplaatsen naar de vijver

Het is het beste om een baby koi karper nog niet meteen in een grote vijver te zetten. Je kunt hem namelijk beter eerst in een speciale bak laten zoals een aquarium of een quarantainebak. Als de koi karper dan groot genoeg is, meestal zo’n zes centimeter lang, kun je hem overplaatsen naar een vijver.

Je kunt er voor kiezen om de koi karper al eerder in een vijver te zetten, maar dit kan er voor zorgen dat de groei van de vis een stuk trager verloopt. Als je dus het maximale uit de groei van je koi karper wil halen, is het het slimste om hem de hele winter in een kweekbak te houden en om hem pas in het voorjaar in een vijver te zetten.

Wanneer je de kleine koi karper dan verplaatst, moet je wel nog met een paar dingen rekening houden. Koi karpers ervaren namelijk heel snel stress en dit kan de gezondheid van de vis op een negatieve manier beïnvloeden.

Deze stress kan veroorzaakt worden door veranderingen in zijn omgeving en verandering van water. Het is daarom erg belangrijk dat de temperatuur van het water waar de koi zich al bevindt ongeveer hetzelfde is als de temperatuur van de vijver. Hier mag maximaal twee graden verschil in zitten.

Vijf veelgestelde vragen over kleine kois

Zijn kleine kois meer of minder geld waard dan een grote?

Dat ligt ook meteen aan de leeftijd van de koi. Als een koi al oud is, maar nog klein, dan zal hij minder waard zijn dan een jonge koi met een lange lengte. De lengte van de koi bepaalt namelijk voor een groot deel de prijs van de vis. Over het algemeen geldt dat hoe langer hij is, hoe meer geld hij ook waard is.

Natuurlijk zijn er ook nog andere factoren die een rol spelen in de prijs van de koi karper. Zo is het verdere uiterlijk van de vis ook heel belangrijk: zijn kleuren, het patroon en de bouw van de vis. Felle kleuren, een mooi patroon en de lichaamsvorm van een torpedo zorgen ervoor dat de koi meer geld waard is.

Hoeveel ruimte heeft een kleine koi karper nodig in de vijver?

Omdat een koi karper heel groot kan worden, heeft hij veel ruimte nodig om zich te kunnen bewegen. Hoe groter de vijver is, hoe groter de koi meestal ook wordt. Zo blijft een koi karper dus kleiner wanneer de vijver ook redelijk klein is.

De vijver van een kleine koi karper moet minimaal een meter diep zijn. Zo heeft de koi genoeg ruimte en wordt er voorkomen dat de temperatuur van het water heel erg omlaag gaat wanneer het kouder wordt buiten.

Over het algemeen is de vijver van een koi karper dieper en groter dan een vijver waar andere vissen in zitten. Dit is omdat een koi karper ook heel groot kan worden, groter dan de gemiddelde vis. Daarnaast heb je vaak ook meerdere koi karpers in een vijver en deze moeten natuurlijk allemaal genoeg ruimte hebben om vrij te kunnen bewegen.

Leer alles over Koi Karpers

In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.

Klik hier om het handboek te bekijken →

koi karpers nog klein

Kun je bepalen hoe groot je koi wordt?

Tot op zekere hoogte kun je wel bepalen hoe groot je koi ongeveer wordt. Natuurlijk kun je dit niet van tevoren beslissen, maar er zijn wel dingen die je kunt doen die de groei kunnen bevorderen of juist niet. Zo wordt hierboven al genoemd dat een kleine vijver er vaak ook voor zorgt dat de koi ook klein blijft.

Verder staat kleurvoer er ook om bekend dat een koi hier wel mooiere kleuren van krijgt, maar dat hij hier niet goed van groeit. Ook de rest van de voeding en de kwaliteit van het water in de vijver spelen een rol in de groei van de kleine koi.

Zo kan een vis natuurlijk het beste groeien onder goede omstandigheden: gezond voedsel en schoon water. Daarnaast wordt een mannetjes koi over het algemeen kleiner dan een vrouwtjes koi.

Wanneer kun je het beste een koi kopen?

Je wil natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je koi, dus daarom kun je deze het beste kopen wanneer hij nog jong is. Op deze manier kun je het langste van je vis genieten! Soms worden ze wel veertig jaar oud, maar ze kunnen zelfs nog ouder dan dat worden.

Wanneer is een koi volwassen?

Koi karpers blijven natuurlijk niet altijd klein. Een mannetje is volwassen wanneer hij ongeveer twee jaar oud is en een vrouwtje is iets later volwassen, namelijk op driejarige leeftijd.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!