Home | Koi karper | Koi karper eitjes
koi karper eitjes

Koi karper eitjes

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een koi karper komt natuurlijk uit een eitje. Vroeger had je de gewone karper en in Japan zagen ze sommige vissen met een hele mooie kleur. Die hebben ze toen bij elkaar gezet, waardoor er steeds meer karpers kwamen met mooie kleuren: de koi karpers. Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds veel mensen die koi karper eitjes kweken.

Kweken van koi karpers

In het begin van de zomer, wanneer de temperatuur zo richting de twintig graden gaat, gaan de koi karpers zichzelf voortplanten. Dit kan natuurlijk gewoon in de vijver proberen. Als je twee specifieke koi karpers met elkaar wil laten paaien, dan kun je ze beter in een aparte bak zetten. Als er dan eenmaal gepaaid is, dan zul je de eitjes zien zitten in het water.

Het paaien zul je waarschijnlijk meteen opmerken. Het gaat namelijk met veel geweld en een hoop geduw en getrek. Om deze reden is het ook verstandig om af en toe bij de koi karpers te gaan kijken wanneer ze aan het paaien zijn. Het kan namelijk zo zijn dat er een vis uit de vijver komt tijdens het paaien en op de grond ligt.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

Wat heel belangrijk is, is dat je de koi karpers niet in de buurt van de eitjes laat komen. Zij zullen deze namelijk op willen eten! Plaats ze dus ergens waar de koi karper er niet bij kan. Dit kan bijvoorbeeld met een paaiborstel. De eitjes kunnen zich in die borstel hechten en de koi botst met zijn neus tegen de borstel aan waardoor hij niet bij de eitjes kan komen.

De eitjes van een koi karper zijn ontzettend klein. Ze zijn heel kleverig, doorzichtig tot lichtgeel van kleur en hebben een ronde vorm. Het vrouwtje zet deze ook af tegen de muren van de vijver, op eventuele planten in de vijver of de bodem. Na een dag of vijf komen de eitjes dan uit en zwemmen de koitjes naar de oppervlakte.

Wanneer de koi karpers dan klaar zijn met het voortplanten, kun je de eitjes verplaatsen naar een andere bak. In deze bak laat je dan ook de eitjes uitkomen en opgroeien totdat ze groot genoeg zijn om naar de vijver te gaan. Zo’n quarantaine bak heeft bijvoorbeeld een inhoud van vijfhonderd liter en het is belangrijk om het water te blijven verversen.

De eerste 24 uur nadat de eitjes zijn uitgekomen, hebben de kleine vissen nog geen voeding nodig. Daarna kun je ze heel voorzichtig beginnen te voeren met bijvoorbeeld het eigeel van een hard gekookt ei, plankton of eiwitrijk koivoer. Geef ze steeds maar een klein beetje om te voorkomen dat je de visjes niet vergiftigd.

Leer alles over Koi Karpers

In ons Koi Karper Handboek (100+ pagina’s) leer je alles over deze schitterende dieren. Het Handboek is momenteel afgeprijsd én je krijgt alleen nu 4 gratis bonusboeken bij je bestelling.

Klik hier om het handboek te bekijken →

eitjes koikarpers

Vijf veelgestelde vragen over eitjes van koi karpers

Hoeveel eitjes legt een koi karper in één keer?

Een vrouwtjes koi karper heeft ongeveer 100.000 eitjes per kilo aan lichaamsgewicht. Ze laten hun kuit los per 10.000. Natuurlijk betekent dit niet dat je ook zo veel baby koi karpers zal krijgen, maar je zult er wel veel krijgen.

Wat zijn eitjes van koi karpers waard?

De waarde van de eitjes van koi karpers hangt af van verschillende factoren. De voornaamste factor is natuurlijk wie de ouders van de vis zijn. De verschillende soorten koi karpers hebben namelijk ook allemaal hun eigen prijskaartje. Met een eitje heb je natuurlijk nog een heel leven voor je, waardoor een eitje vaak meer waard is dan een volwassen koi.

Wat moet je niet vergeten tijdens het kweken van koi karpers?

Het belangrijkste is dat het vrouwtje haar eitjes ergens tegen aan kan zetten. Zorg er dus voor dat er bijvoorbeeld paaiborstels in de vijver zitten. Hier kan de koi karper namelijk de eitjes tegen aan zetten en ze zijn hier ook nog eens beschermd tegen de volwassen koi karpers die ze anders op zullen eten.

Is het moeilijk om zelf eitjes te kweken?

Nee, het is niet echt heel moeilijk om zelf koi karper eitjes te kweken. Het is echter wel belangrijk dat je je goed inleest zodat je weet waar je mee bezig bent. Als je eenmaal precies weet wat je moet doen, zal het niet heel moeilijk zijn om de eitjes uit te laten komen.

Hoe plant een koi karper zich voort?

Het vrouwtje heeft dus heel veel eitjes, die ze afzet tegen de wand van de vijver, een plant of een paai borstel. De mannetjes koi karper spuit dan zijn sperma over de eitjes heen. Op deze manier worden de eitjes bevrucht.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!