Home | Koi karper | Duurste koi karper
duurste koi karper

Duurste koi karper

⏱ Leestijd: 5 minuten

Zoals je waarschijnlijk wel weet, zijn koi karpers erg dure vissen. Het is dan ook niet voor niets dat deze vissen ook wel zwemmende juwelen worden genoemd. Sommige zijn namelijk ontzettend veel geld waard. Zo komt het regelmatig voor dat er een paar ton of zelfs meer dan een miljoen wordt betaald voor deze vissen. Hoe kan een koi karper zo duur zijn en hoe duur zijn ze precies?

De duurste koi karper ooit

De duurste koi karper ooit werd in het najaar van 2018 geveild. Het ging om een Sanke van 101 centimeter groot die afkomstig was van de Sakai Fish Farm in Hiroshima. Hij werd toen geveild voor 203.000.000 Yen, wat omgerekend zo’n €1.600.000 is. De koi karpers van de Sakai Fish Farm worden wel vaker voor veel geld geveild, maar dit is wel de hoogste tot nu toe.

Een andere bekende koi karper die voor veel geld is verkocht, is de Maruten Sanke. Deze is in het jaar 2015 ook geveild op de Sakai Fish Farm en werd geveild voor een bedrag van ruim €300.000. Deze was nog maar drie jaar oud en al 71 centimeter lang. Mede door deze lengte op een jonge leeftijd, was hij zo veel geld waard.

Let op: Alles wat je moet weten over jouw mooie Koi Karpers wordt uitgebreid behandeld in Koi Karper Handboek. Dit e-book bestaat uit 100+ pagina’s en komt met 4 gratis bonus boeken! Je kan het boek bekijken via deze link.

Daarvoor was de grootste veiling in 2017 op de Sakai Auction. Toen werd een vrouwelijke Sanke geveild voor ruim €225.000. Ze was nog maar twee jaar oud en had een lengte van 57 centimeter.

Overige kosten

Als je een koi karper wil hebben, ben je er natuurlijk nog niet als je alleen de vis hebt gekocht. Wil je gewoon een paar mooie koi karpers kopen voor thuis in de tuin, dan wil je er waarschijnlijk een paar kopen en niet maar een vis. Natuurlijk moet je dan ook een vijver hebben waar deze koi karpers in kunnen leven.

Als je deze nog niet hebt, moet je deze dus aanleggen en dat brengt ook de nodige kosten met zich mee. De grootte van de vijver bepaalt voor een groot deel de kosten hiervan. Verder moet je ook nog een filter aanschaffen, een vijverpomp, een luchtpomp, een UVC-lamp en andere aansluitmaterialen. Alleen voor deze extra spullen ben je al snel €1000,- kwijt.

Daarnaast moet je ook nog rekening houden met de kosten die elke keer terugkomen. Zo moet je natuurlijk voer kopen, spullen voor in de vijver, het waterverbruik van de vijver en de elektriciteitskosten van de vijver.

De gemiddelde kosten van een koi karper

Het is erg moeilijk om de precieze prijs van een koi karper te bepalen. De gemiddelde kosten hangen natuurlijk ook af van de plek waar je de koi karper koopt. Ga je naar een echte veiling in Japan, dan zullen ze heel duur zijn. Koop je ze gewoon in Nederland en wil je ze hebben voor thuis in een mooie vijver, dan zullen ze een stuk goedkoper zijn. Je kunt al echte Japanse koi karpers kopen voor een paar euro. Als je echt goede kwaliteit wil hebben, dan zijn ze al snel een paar honderd of zelfs een paar duizend euro waard.

koi karpers duur

Verschillende rassen

Er zijn natuurlijk verschillende soorten koi karpers die ook zo’n beetje hun eigen prijsklasse hebben. De populairste soort is de Go Sanke. Deze hebben een witte en rode kleur. Sommige vissen hebben ook nog een zwarte kleur. De Kohaku is de bekendste en populairste soort. Hij is wit en rood van kleur en het wit moet echt sneeuwwit zijn en het rood moet een mooie dieprode kleur hebben. Daar komt ook nog bij kijken dat de vinnen van deze soort helemaal wit moeten zijn. Hier mag dus geen rood op zitten.

Vijf veelgestelde vragen over koi karpers

Hoe duur was de duurste koi karper ooit?

De duurste koi karper ooit werd dus verkocht voor €1.500.000,-. Deze karper kwam Kentaro Sakai, een bekende kweker. De karper heet de S Legend en was op het moment van kopen al negen jaar oud. Het jaar voor de veiling had deze koi de All Japan Koi Show gewonnen en Miss Yingying, degene die de S Legend kocht, hoopte met de karper opnieuw deel te nemen aan deze competitie om nog een keer te winnen.

Waarom zijn koi karpers zoveel geld waard?

Dat sommige koi karpers heel veel geld waard zijn, is ondertussen wel duidelijk. Maar waarom is dat eigenlijk? De grootste reden voor de dure prijs van een koi karper is dat de kans heel erg klein is dat je echt een heel mooi exemplaar te pakken hebt. Dit komt omdat het kweken van koi karpers heel onzuiver is. De kleuren van de vis worden misschien wel genetisch bepaald, maar de plekken waar deze vlekken zitten is niet genetisch bepaald.

Wat heeft invloed op de prijs van de koi?

De kleuren en de vlekken hebben dus een grote invloed op de prijs van de koi karper. Een mooi gebalanceerd en goed geplaatst patroon is dus heel belangrijk. Als het patroon goed is, dan wordt er verder nog gekeken naar de lichaamsbouw van de vis en zijn huidkwaliteit. Ook de leeftijd van een koi karper speelt natuurlijk een rol in de prijs. Als hij al oud is en dus minder lang te leven heeft, dan zal hij ook minder veel geld waard zijn.

Hoe wordt de prijs van de koi karper bepaald?

Jaarlijks worden er honderdduizenden koi karpers geboren, terwijl er maar een keer van deze vissen heel veel geld waard zijn. Degene die uiteindelijk bepaalt hoe duur de koi karper is, is de koper. Die bepaalt namelijk hoeveel hij ervoor wil betalen. Omdat echt mooie koi karpers van goede kwaliteit heel zeldzaam zijn, kunnen de kopers de prijs flink opdrijven.

Hoe oud wordt een koi karper gemiddeld?

Als je zo’n dure koi karper koopt, dan wil je natuurlijk wel dat deze lang blijft leven. Je gaat niet een paar duizend euro betalen voor een vis terwijl hij maar een paar jaar te leven heeft. Gemiddeld kan een koi karper twintig tot wel veertig jaar oud worden. De leefomstandigheden van de vis speelt hier een grote rol in. Zo wordt een koi karper die zijn hele leven in een kleine vijver zit veel minder groot en gaat hij gemiddeld ook eerder dood.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Koi Karpers?

Bekijk dan het Koi Karper Handboek ook even. In dit handboek leer je namelijk alles over het kopen, verzorgen en onderhouden van jouw koi. Zo leer je in één keer alles wat je moet weten over deze geweldige vissen.

Klik hier om het handboek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over koi karpers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Vijverbouw en vijveraanleg voor een koi

Kois zijn echte siervissen en horen dan ook in een mooie vijver thuis. Het is belangrijk dat je kennis hebt over de kois, maar je moet ook weten hoe je het beste een vijver aan kunt leggen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden...

Koikarper verzorgen

Koikarper verzorgen

Wanneer je een paar prachtige koi in de tuin hebt zwemmen, is het natuurlijk belangrijk dat je deze zo goed mogelijk verzorgt. Een onderdeel hiervan is uiteraard dat je je koikarper goed te eten moet geven. Ze kunnen zelf niet voor hun eten zorgen, dus daar...

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Uitleg Japanse namen en uitdrukkingen van koikarpers

Zoals eerder al benoemd, betekent koi in het Japans karper. Dit betekent dus dat koikarper dubbelop is, omdat je dan eigenlijk karper karper zegt. Desondanks wordt het woord koikarper wel vaak gebruikt als benaming voor de koi. De koi is in Japan ontstaan en...

cover handboek koi karper wereld

“Wow! Alles wat ik over mijn koi karper wilde weten in één compleet e-book!”

Koi Karper Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw koi karpers!

  • Wil je een Koi Karper kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je een perfecte vijver voor jouw Koi Karper?
  • Wil je alle voordelen van een Koi Karper leren kennen?
  • Wil je jouw Koi Karpers de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Koi Karpers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Koi Karper Handboek perfect voor jou.
50+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!